JOJO GREEN – THE SUMMER TREE (EP)

Artiest info
Website
facebook
Label: In Mono Records

‘JoJo Green’ is niet de naam van een persoon maar wel van een jazz-, funk- en popmuziek spelende groep uit St. Paul, Minnesota rond zangeres Sharisse Germain die zich het pseudoniem ‘Jermaine Germain’ heeft aangemeten voor haar muzikale carrière. Haar krachtige stemgeluid, unieke eigenschappen als zangeres en songschrijfster en de energie op het podium zijn haar belangrijkste kenmerken, naast een brede beheersing van het bespelen van diverse muziekinstrumenten.

De andere bandleden van ‘JoJo Green’ zijn bassist Scott Yonke die ook de belangrijkste songschrijver van de groep is, saxofonist Zach Miller, alt-saxofoniste Anna Dolde, gitarist Conner Allen en drumster-percussioniste Nancy Long. De muzikale invloeden die de specifieke sound van deze groep voor een groot gedeelte bepalen komen uit de befaamde ‘Motown’-stal in Detroit en van de muziek die in het stadje Muscle Shoals, Alabama in de ‘Fame Studio’ en ‘Muscle Shoals Sound Studio’ werd gecreëerd.

Dat een optreden van ‘JoJo Green’ altijd voor een feestje zorgt met veel volk op de dansvloer kunnen we concluderen bij het beluisteren van de vijf tracks uit hun recente EP “The Summer Tree”. Twee van die nummers kunt u ook horen op de bijgaande video’s van de single “Fire Escape” en van de live-uitvoering van het door Sharisse Germain geschreven nummer “Billie”. Dit amper 25 minuten durende minialbum werd opgenomen in de ‘RiverRock Studios’ in Minneapolis, Minnesota en werd geproducet door Sharisse Germain, Scott Yonke en Kevin Israel.

Al van bij het eerste nummer en zeven minuten durende titeltrack “The Summer Tree” blijkt hoezeer de saxofoonklanken de sound van ‘JoJo Green’ zullen domineren. We horen opzwepende ritmische en energieke muziek met een duidelijke verwijzing naar de in soul- en funkmuziek vaak terugkerende blazerssound uit de jaren ’70. Het moet zorgen voor een aangename kennismaking met deze geluidsvorm voor de nieuwe generaties die deze seventiesperiode nooit hebben meegemaakt.

“Fire Escape” is daarna een moderne soulsong met knap zangwerk van Sharisse Germain, net als in het nummer “Billie” waarin het door haar bespeelde Hammond B3-orgel een vooraanstaande rol krijgt toebedeeld naast de ritmisch swingende begeleiding door bas en drums. Dat ‘JoJo Green’ ook wel hun weg weet te vinden in rustigere ballads bewijzen ze daarna in het erg mooie en zeer melodieuze liedje “Station”. Maar dan is het al tijd om afscheid te nemen met de vijfde track “Tennessee” waarin de funky gitaarsound overheerst.

(valsam)