TWIST-A-RAMA: VOLUME 1 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook

 

‘Onvermoeibaar in de inventiviteit’ is hoe we Dee Jay Mark Armstrong wellicht het best kunnen omschrijven als bedenker van alweer een nieuw basisonderwerp voor een serie verzamelalbums met nostalgische en bijna volledig vergeten liedjes uit de jaren ’50 en ’60. Nu heeft hij een nieuwe reeks bedacht rond het thema ‘Twist’, de dansrage die 60 tot 70 jaar geleden de toenmalige jeugd naar de dansvloer heeft gezogen en die ook dezer dagen nog altijd dwingend uitnodigt tot het placeren van deze schuifelende dans als er een twistnummer door de disc-jockeys gespeeld wordt.

Indertijd werden er echte danswedstrijden georganiseerd die een overbevolking op de vloer creëerden want uiteindelijk zou dit vrolijke dansfestijn leiden tot de zeer begeerde titel en de kroning van de ‘King & Queen Of The Twist’. De ‘twist’ ontstond in het begin van de jaren ’60 en het woord is de Engelse term voor ‘draaien’ wat er voornamelijk met lichtjes gebogen armen moest gedaan worden bij het dansen op deze muziek. Zoals steeds bestaan deze compilatiealbums uit liedjes van bekende en vooral van minder bekende artiesten die vooral in Amerika actief waren.

Zo krijgen we hier het liedje “The Twist” in de originele versie van ‘Hank Ballard And The Midnighters’ uit 1958 maar het was Chubby Checker die deze song even later in 1960 tot een heuse tophit wist te scoren door er het typische twist-dansje bij te doen tijdens zijn optreden. Hij bracht daarna nog meerdere twistsongs uit zoals “Let’s Twist Again”, “Slow Twistin’” en “The Pony”. Ook in België werd de dans populair dankzij het ook op deze verzamelaar terug te horen liedje “Kissin’ Twist” (zie 2e video) dat de Amerikaanse pianist en singer-songwriter Jack Hammer op het Belgische ‘Ronnex’-label uitbracht in 1962.

Wie we hier ook terugvinden is de nu 82-jarige Gary U.S. Bonds met zijn twistsong “New Orleans” (zie 1e video) maar hij is vooral later bekend geworden dankzij zijn hits “Quarter To Three” en de begin jaren ’80 uitgebrachte singles “Jolé Blon”, “Out Of Work” en “This Little Girl” die het resultaat waren van zijn samenwerking met zijn vrienden-fans ‘Bruce Springsteen & The E Street Band’ voor de twee albums “Dedication” en “On The Line”. Als u ook nog eens de beentjes en heupen zou willen losgooien en al dansend, draaiend en ‘twisting the night away’ over de dansvloer zou willen zweven, dan kunnen we u deze eerste verzamelplaat in de serie “Twist-A-Rama” ten zeerste aanbevelen voor de daarbijhorende muzikale begeleiding.

(valsam)