DANCE CRAZE-A-RAMA: VOLUME 1 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook

 

Dansmuziek is door de jaren heen altijd één van de meest tot de verbeelding sprekende muziekvormen gebleven. Het genre ontstond uit de ballroom- en ‘social dance’-muziek die al aan het einde van de 19e eeuw zorgde voor een druk bevolkte dansvloer met gegoede burgers en edellui. Met de Engelse en Weense wals werd daarna een brug geslagen naar de moderne dansmuziek die gekenmerkt wordt door muziekgenres als jive, twist, soul, R&B, rock’n’roll en disco.

Meestal ging het om uptempo gebrachte nummers die gecreëerd werden rond een catchy en ritmisch deuntje dat gemakkelijk kon worden meegezongen en dat zorgde voor de nodige opwinding bij de danspartners op de vloer. Retro-platenlabel ‘Atomicat Records’ en hun samensteller Dee Jay Mark Armstrong hebben een nieuwe serie verzamelplaten rond het thema ‘dance’ opgestart met het hier belichte album ‘Volume 1’ als eerste release.

De 28 nummers op deze verzamelaar dateren uit de periode van 1957 tot 1963 en worden gebracht door bekende en minder bekende artiesten, zoals op alle platen van dit label. Bij de bekende namen en songs noteren we Dion met “Shout” uit 1962, Chubby Checker met “The Hucklebuck” (zie 1e video) uit 1960, ‘The Champs’ met “The Shoddy Shoddy” uit 1961, ‘The Crystals’ met “Da Doo Ron Ron” uit 1963, ‘The Isley Brothers’ met “The Drag” uit 1958 en het op de tweede video te beluisteren nummer “Willie And The Hand Jive” van ‘The Johnny Otis Show’ uit 1958.

Maar zoals steeds zijn ook de minder bekende songs en hun vertolkers zeer de moeite van het beluisteren waard op dit album, temeer omdat ook nu weer alle 6 à 7 decennia oude nummers door een professionele ‘remastering-upgrade’ een veel betere geluidskwaliteit hebben gekregen. Aangezien dit album ‘Volume 1’ is in deze reeks zullen we weldra allicht mogen uitkijken naar de nog volgende verzamelplaten in deze ‘Dance Craze-A-Rama’-serie.

(valsam)