JOHN BATDORF – SIDE II

Artiest info
Website
facebook
Label: Shining Star Music

Op 26 maart 2022 vierde de Amerikaanse singer-songwriter John Batdorf uit Yellow Springs, Ohio zijn 70e verjaardag en hij vond dat blijkbaar het geschikte moment om een nieuwe plaat op de markt te brengen in de vorm van een zes liedjes tellende EP die “Side II” als titel kreeg. Mijn eerste recensie voor ‘Rootstime’ van een plaat van deze al in 1967 debuterende muzikant dateert uit 2007 toen ik zijn eerste echte solo-cd “Home Again” onder de loep mocht nemen. Daarvoor had hij in de jaren ’70 een duo gevormd met Mark Rodney als ‘Batdorf & Rodney’ en deed hij het songschrijverswerk en de leadzang voor de groep ‘Silver’ of verzorgde hij sessiewerk en backing vocals voor een aantal grote namen uit de muziekgeschiedenis zoals de Britse rockzanger Rod Stewart, discoqueen Donna Summer en countryzanger Dwight Yoakam.

Na zijn debuutplaat werd op de pagina’s ook nog een recensie geschreven over zijn album “All Wood And Stones” met coverversies van liedjes van ‘The Rolling Stones’, een plaat die hij samen met James Lee Stanley in 2008 had opgenomen. En ook zijn soloplaten “Old Man Dreamin’” uit 2010, “One Last Wish” van 2012 en “Beep Beep” uit 2016 werden door ons als kwalitatieve alt.folk en akoestische rockalbums beoordeeld. Daarna bracht hij als veelschrijver van liedjes nog vier andere platen uit die ons jammer genoeg nooit hebben weten te bereiken. “Last Summer” en “An Extraordinary Ordinary Life” waren de laatste releases van John Batdorf met songs die hij had geschreven en opgenomen tijdens de coronapandemie van 2020 en 2021.

Dat hij het schrijven en zingen van liedjes dus helemaal onder de knie heeft hoeven we niet meer te verduidelijken. Wel dat hij ook op deze nieuwe EP qua stemgeluid alweer vaak herinneringen bij ons oproept aan de sound van Don Henley en ‘The Eagles’. Laat uzelf hiervan overtuigen via de bijgaande audiovideo’s van twee van de zes liedjes op “Side II”: eerst hoort u de openingstrack “I Saved My Finest Love Song Til Now” en daarna de afsluitende song “Daddy Doesn’t Love You” die wij het beste nummer van dit minialbum vinden.

Andere songs uit deze EP die ons bevallen en die typerend zijn voor het werk van John Batdorf zijn “If I Could Make The Whole World See” en “Are We Ever Gonna Be All Right”. De muzikanten die deze plaat met hem hebben opgenomen zijn Lenny Frisch op steel drum, Dave Pearlman op pedal steel en Michael Dowdle op elektrische gitaren, terwijl John zelf op akoestische gitaren, keyboards, basgitaar en percussie-instrumenten heeft gespeeld. Opmerkelijk is ook dat zijn zoon Matt voor extra vocale support heeft gezorgd bij het nummer “Dark Wind Blowin’”.

Op het cd-hoesje van “Side II” staat een tekening van John waarbij zijn uiterlijk als twintiger overvloeit in hoe hij er nu op 70-jarige leeftijd uitziet. Op de achterzijde van het hoesje staat ook een bewerkte foto van een nog zeer jonge John Batdorf en zijn vrouwtje Melanie die hem een tweeling Brett en Matt heeft geschonken. Die twee hebben op hun beurt alweer gezorgd voor een verderzetting van het ‘Batdorf’-geslacht door hun ouders het plezier van meerdere kleinkinderen te verlenen.

(valsam)