R&B GOES R&R: VOL. 1, VOL. 2 & VOL. 3 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook

Het retrolabel ‘Atomicat Records’ maakt enkel platen met kwaliteitsliedjes uit de jaren ’50 en ’60 vanuit een ‘killer and no filler’-filosofie, dat is alleszins wat Dee Jay Mark Armstrong, de samensteller op elke platenhoes van het label beweert. Alle 3 x 28 nummers uit de periode 1954 tot 1963 op deze drie compilatiealbums “R&B Goes R&R” oftewel ‘Rhythm & Blues Goes Rock & Roll’ worden uitstekend geremastered vooraleer ze op deze cd’s belanden wat ze stuk voor stuk een upgrade bezorgt op het vlak van geluidsperfectie.

Deze nieuwe serie van vijf compilatiealbums wil de link leggen tussen liedjes die vaak oorspronkelijk in een rhythm & blues-versie werden gezongen en nadien tot rock’n’roll-songs werden getransformeerd door de populaire artiesten in dat toen moderner geworden muziekgenre. De origine van deze geselecteerde nummers ligt in Amerika en Australië en ook deze keer zal het u niet verbazen dat u de meeste van deze liedjes niet kent of nog nooit gehoord heeft. ‘No problem’, dat geldt ook voor ondergetekende die al sinds meerdere decennia intensief met het muziekgebeuren bezig is. Het is allengs voldoende dat u houdt van meezingbare en dansbare liedjes en muziek om van deze verzamelalbums te kunnen genieten.

Even nog wat leerzame informatie meegeven over de twee muziekgenres waarover deze albums gaan. ‘Rhythm & Blues’ is een genre met invloeden uit de blues-, gospel- en jazzmuziek. De stijl ontstond in de jaren ’40 in de Afro-Afrikaanse gemeenschap en was de basis voor de later volgende rock’n’roll- en soulmuziek. De naam ‘R&B’ werd bedacht om de zwarte gemeenschap te sussen omdat die niet tevreden en zelfs beledigd waren door de termen ‘race music’, ‘race records’ of ‘sepia music’ die tot dan door de Amerikaanse radiostations werden gehanteerd.

‘Rock’n’Roll’ was eerder een genre van populaire muziek die in Amerika eind jaren ’40 en begin jaren ’50 ontstaan is uit de wortels van de zwarte muziek zoals jump music, gospel, blues, boogie-woogie en rhythm & blues. De naam ‘rock’n’roll’ kwam er pas in 1954 en de meest gehoorde vooraanstaande instrumenten in de eerste rock’n’roll-liedjes waren piano en saxofoon. Later werd dat eind jaren ’50 overgenomen door de akoestische en elektrische gitaar en de ‘snare drum’ waarmee de beat van het dansritme in de liedjes veel beter kon worden geaccentueerd.

(valsam)