VAST CONDUIT – ALWAYS BE THERE

Artiest info
Website
facebook
 

‘Koester elk moment in je leven wanneer je elkaar steun kan bieden en elkaars leven beter kan maken’, dat is de boodschap van de Amerikaanse progressieve rockgroep ‘Vast Conduit’ uit Livermore, Californië op hun debuutalbum “Always Be There”. De zes muzikanten die deel uitmaken van deze band zijn leadzanger Friel, gitarist Michael Harris, bassist Jeff Plant, violist Jim Hurley, drummer Will Jenkins en zijn broer Bill Jenkins op keyboards.

‘Vast Conduit’ brengt wel degelijk progressieve rockmuziek maar daarom nog geen bombastische epossen die uitpuilen van te lang uitgesponnen gitaarsolo’s. Op hun eerste albums krijgt de luisteraar wel elf rocksongs die door Bill Jenkins werden gecomponeerd, ofwel helemaal alleen ofwel in samenwerking met collega-musici uit de band en ook niet tot de groep behorende co-componisten. De nummers duren allemaal tussen de vijf en zeven minuten en bevestigen daarmee dat ze wel degelijk in de categorie van het progrockgenre thuishoren.

Een interessant weetje over de bandleden is voor ons toch dat violist Jim Hurley in het verleden ook heeft meegespeeld in de band van Ritchie Blackmore en gedurende vele jaren deel uitmaakte van de legendarische ‘Bon Temps Zydeco Band’, de begeleidingsgroep van de nu 93-jarige Creoolse zydeco- en cajun-accordeoniste Queen Ida uit Louisiana.

Op enkele tracks van het album “Always Be There” horen we gastmuzikanten aan het werk. Zo zingt Manon Roem mee op de opener “Barrier”, speelt Tom Abraira op trompet bij het geheel instrumentale nummer “Philly Etymology” en horen we de akoestische gitaarklanken van Bert Lams in de song “Early Eclipse”. Er staan op dit album nog een paar andere volledig instrumentale stukken muziek zoals in de tracks “Soul Tuck”, “Too Busy” en “Of A Feather” waarin de instrumentalisten uit de band op keyboards, elektrische gitaar en viool hun ding uitgebreid kunnen doen. De gebroeders Bill en Will Jenkins waren de producers van het album “Always Be There” dat zijn plaats in de toch al zeer uitgebreide wereld van de progressieve rockmuziek zeker wel zal weten te veroveren.

(valsam)