JACK BOTTLENECK & BAND – COW COUNTRY

Artiest info
Website
facebook
Label: Jack Bottleneck Records
Distr.: Sonic RendezVous
Info: Broere Promotions

De uit Rinsumageast - een dorpje met iets meer dan 1100 inwoners in de gemeente Dantumadeel in de Nederlandse provincie Friesland - afkomstige zanger-gitarist Johan Venema speelt onder het pseudoniem ‘Jack Bottleneck’ al sinds 2019 bij zijn optredens met een vaste begeleidingsband. Zijn keyboardsspeler en bassist Rob Taekema was voordien de frontman van de groep ‘Fruitcake’ die in Nederland enkele hitjes scoorde. Daarnaast was hij op televisie te zien als bandleider van de huisband van de TV-show “Tonight” van Gert Berg en in de dagelijkse televisieshow van Jos Brink. Herman Frank, de gitarist en lapsteelgitarist van de ‘Jack Bottleneck Band’ had eerder zijn eigen band ‘Blues Project’ en hij speelde ook op gitaar in de formatie ‘Roadhouse’ en de drummer Johannes Blanksma kende de twee andere instrumentalisten van toen hij drumde bij ‘Fruitcake’ en ‘Roadhouse’.

De muziek die Jack Bottleneck al van jongs af aan boeit heeft zijn roots in de blues, country blues, bluegrass, folk en Americana. Dat zijn dan ook de genres waarin hij grasduint op zoek naar nummers van andere artiesten die hij op zijn eigen albums zou kunnen opnemen. Met zijn vrijgevochten Friese achtergrond en zijn rauwe authentieke door het leven getekende korrelige stemgeluid maakt hij erg mooie platen zoals in 2015 met het debuutalbum “Lost And Found” en nu doet hij dat opnieuw met het intrigerende “Cow Country”.

Op beide albums brengen ‘Jack Bottleneck & Band’ voornamelijk coversongs en traditionals, maar op de nieuwe plaat staat er met de albumtiteltrack ook een heel mooi nummer dat door bandlid Rob Taekema werd gecomponeerd. De frontman noemt zichzelf ‘in dealer yn emoasjes’, ‘een dealer in emoties’ via de liedjes die hij hier in een heel eigen en eigentijds kleedje heeft gestoken.

“Cow Country” bevat drie nummers van de op 38-jarige leeftijd aan een overdosis alcohol en drugs in Nashville overleden singer-songwriter Justin Townes Earle, de onfortuinlijke zoon van Steve: “Halfway To Jackson” uit zijn cd “Midnight At The Movies” van 2009 en “Ain’t Waitin’” en “Christchurch Woman”, twee nummers uit zijn album “Harlem River Blues” van 2010. Ook de eveneens 38-jarige Zweedse liedjestroubadour Daniel Norgren is hofleverancier van twee tracks op deze plaat met “Though It Aches” uit het album “Horrifying Deatheating Bloodspider” van 2010 en “Whatever Turns You On” uit zijn album “Buck” uit 2013.

Verder brengt Jack Bottleneck ook nog een live opgenomen vertolking van het nummer “Loanshark Blues” uit het in 1987 uitgebrachte “Defender”-album van Rory Gallagher, een versie van de song “Blind Love” uit de plaat “Rain Dogs” van 1985 van Tom Waits en een eigen versie van het nummer “The Sweet” uit het “Charismo”-album uit 2016 van de Amerikaanse bluegrassformatie ‘Hackensaw Boys”. De enige traditional op dit nieuwe album is de op de video in een live-uitvoering te horen song “Who’s Gonna Shoe Your Pretty Little Feet” die we allicht het best kennen in de versies van Woody Guthrie en ‘The Everly Brothers’ en voor het eerst opgenomen in 1929 door de ‘McCartt Brothers’.

(valsam)