DAVE SUTHERLAND – LAST DROP OF EMPTY

Artiest info
Website
facebook
Label: Rectifier

Dave Sutherland is een Britse singer-songwriter uit Londen die zich van in het begin van zijn muzikale carrière heeft toegelegd op het brengen van folk-, blues-, country- en Americana-liedjes op zijn albums. Het begon voor hem in 1999 met het album “Comfortable Junction”, gevolgd door de plaat “American Refrigerator” uit 2005 en het in 2008 uitgebrachte album “On The Waiting List” waarmee hij de top van de ‘US Americana’-hitlijsten wist te halen.

Wij hebben hier nu zijn vierde soloplaat “Last Drop Of Empty” veelvuldig rondjes draaien in de stereo. We kunnen op deze nieuwe plaat echt genieten van de tien zelf gecomponeerde liedjes die hij voor dit album heeft opgenomen. De twee producers van dit album zijn de Amerikaanse drummer en multi-instrumentalist Stacy Parrish, de omwille van zijn werk met T Bone Burnett en op het “Rasing Sand”-album van Alison Krauss en Robert Plant geroemde ‘Grammy Award’-winnaar en Jack Casady, de bassist van de Amerikaanse bluesrockband ‘Hot Tuna’ en een voormalig lid van de mid jaren ’60 populaire Amerikaanse rockband ‘Jefferson Airplane’.

Dave Sutherland brengt zijn liedjes alsof hij ze zingt vanuit zijn zetel. Heel ‘laid back’ en rustig tokkelend op zijn akoestische gitaar horen we hem aan het werk in de openingstrack “Ghosts” en het daaropvolgende emo-nummer “One True Love”. Het leven, de liefde en zijn thuishaven Londen vormen de belangrijkste onderwerpen van zijn liedjes op “Last Drop Of Empty”. Londen bezingt hij liefdevol in het prachtige nummer “Ever Changing Skyline” dat u in de akoestisch gebrachte liveversie op de 2e video kunt beluisteren. Bij de albumversie zorgen de cello van Isaiah Gage en de pedal steelgitaar van Gunnar Frick voor de emotievolle instrumentatie bij deze song, net zoals bij het sfeervolle nummer “Damaged” (zie 1e video) dat als eerste single uit deze cd werd getrokken.

Even mooi en ook over Londen verhalend is de zeemzoet gebrachte folkballad “From The Vauxhall Tavern To The Deptford Broadway”, een herbewerking van een song uit zijn vroegere repertoire. De allermooiste song op “Last Drop Of Empty” vinden wij “Most Of The Things That You Are”, het walsende duet dat Dave Sutherland hier brengt met de Zweedse zangeres en songschrijfster Moa Drugge. Op de derde video bij deze recensie hoort u hem deze song weer solo brengen in een akoestische liveversie maar de albumversie van dit ware liefdesverhaal is werkelijk subliem. Ook de twee resterende songs “Yorkshire Grey” en de folky afsluiter “Down To The Last Drop Of Empty” zijn volgens ons eveneens zeer de moeite waard.

Dave Sutherland woont nog steeds in Londen en dat is ondanks de Brexit nog steeds niet zo ver van ons verwijderd. Laat de organisatoren van concerten dus niets weerhouden om deze geweldige artiest over het kanaal te halen om in de Benelux zijn prachtige liedjes te komen zingen. Hij zal zeker heel welkom zijn en op veel bijval kunnen genieten van de grote schare liefhebbers van de betere muziek.

(valsam)

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: DAVE SUTHERLAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.