JESPER LINDELL – TWILIGHTS

Artiest info
Website
facebook
Label: Brunnsvik Sounds / Rootsy / V2 Benelux

Jesper Lindell was als prille tiener een beloftevolle voetbalspeler in zijn thuishaven Ludvika, een werkmansdorpje ten noordwesten van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Maar hij brak zijn been tijdens een match en werd veroordeeld tot een lang verblijf in de rolstoel in zijn kamer. Van zijn broer Anton kreeg hij een akoestische gitaar en beginnerslessen om op dat instrument te leren spelen. Na zijn volledige genezing besluit Jesper om het voetballen te laten voor wat het was en zich op het crëeren en spelen van muziek toe te gaan leggen.

Daarvoor begon hij ook zijn eigen songs te schrijven en die nummers ook live te zingen, samen met zijn pas opgerichte bandje waarin er ook plaats was voor zijn broer Anton die de basgitaar hanteert. Dat resulteerde in een in 2017 uitgebrachte eerste EP “Little Less Blue”, gevolgd door de release van zijn officiële debuutplaat “Everyday Dreams” in de zomer van 2019. De andere leden van de huidige ‘Jesper Lindell Band’ zijn naast Anton Lindell ook Rasmus Fors op keyboards, Carl Michael Junior Lindvall op piano, Jimmy Reimers op gitaren, viool, trompet en hoorn en Simon Wilhelmsson op drums.

De enige coversong op het nieuwe tweede album “Twilights” was eveneens de aanleiding voor de titel van de plaat. Het is de song “Twilight” die door Robbie Robertson werd geschreven voor het album “Northern Lights - Southern Cross” van ‘The Band’ uit 1975. Jesper Lindell brengt dit nummer hier en ook op de tweede video samen met gastzangeres Amy Helm, de dochter van de legendarische drummer-zanger van ‘The Band’ Levon Helm die in april 2012 in New York overleed.

Andere gastmuzikanten op “Twilights” zijn de ook bij ‘Rootstime’ reeds lang gekende Franse singer-songwriter en rockster Theo Lawrence uit Bordeaux die met Jesper Lindell meezingt op het duet “Dance” en dan is er ook nog Klara Söderberg, de helft van het Zweedse duo ‘First Aid Kit’ en dochter van Benkt Söderberg die de producer van de eerste EP van Jesper Lindell was en waar het bekende zusterduo ook al had op meegezongen. Klara zingt hier prachtig hemelse backing vocals bij het intimistische liedje “Christmas Card”.

De liedjes op deze plaat werden door Jesper Lindell gecomponeerd in de voorbije twee jaren tijdens de coronapandemie met alle afgelaste concerten en de daarbovenop nog gekregen ernstige nierproblemen die deze Zweedse muzikant binnenkort een transplantatie met een nier van zijn vader zal opleveren. De plaatopname gebeurde in hun eigen studio ‘Brunnsvik Sounds’ die zich net buiten hun woonplaats Ludvika bevindt.

De soulvolle rocknummers op dit album doen soms denken aan ouder werk van Van Morrison (bvb. openingstrack “Westcoast Rain” of “Nights Like These”) en ook wel aan de sound van ‘The Band’. Het hier samen met Theo Lawrence gebrachte swingnummer “Dance” lijkt vooral dankzij het catchy orgeltje een muzikaal eerbetoon te zijn aan de betreurde Doug Sahm, de in 1999 overleden bezieler van ‘Sir Douglas Quintet’ en ‘Texas Tornados’. Jespers’ wat hees klinkende stem lijkt hier heel hard op die van de Britse singer-songwriter Paolo Nutini. We kunnen op dit album werkelijk genieten van zowat elke van de tien songs en we moeten dan ook de schitterende ballad “If There Comes A Time”, het meer uptempo gebrachte nummer “Living Easy”, soulballad “Wite Lines” en de 7 minuten durende afsluitende song “Into The Blue” een eervolle vermelding geven.

Maar de eerste song die als single uit “Twilights” werd getrokken is het op de eerste lyrics video te beluisteren nummer “Leave A Light On” dat door de blazerssectie bestaande uit Gustav Davidsson op trombone, Malin Wättring op saxofoon en Jonathan Kronevik op trompet erg soulvol werd aangekleed. Het is een song waarin Jesper aangeeft dat er ondanks alle mogelijke tegenslagen in het leven toch altijd een sprankeltje hoop blijft stralen. Deze nog geen 30 jaar oude Zweedse singer-songwriter is dan ook vastbesloten om na zijn noodzakelijke niertransplantatie snel te revalideren om daarna met zijn vaste band op tournee te trekken om dit nieuwe album overal aan de wereld te gaan voorstellen. Je bent alvast van ganser harte welkom in onze contreien, Jesper!

(valsam)