JERRY LEGER – NOTHING PRESSING

Artiest info
Website
facebook
Label: Latent Recordings / Bertus

De nu 36-jarige Jerry Leger uit de omgeving van Toronto is de charismatische leadzanger-gitarist-pianist en songschrijver van het Canadese folkrocktrio ‘The Situation’ met bassist Dan Mock en drummer Kyle Sullivan als collega-bandleden. In maart 2019 maakten we hier kennis met hun muziek via de 21 liedjes op het toen verschenen verzamelalbum “Too Broke To Die” van ‘Jerry Leger & The Situation’. Nauwelijks negen maanden later volgde al de bevalling van het soloalbum “Time Out For Tomorrow” van Jerry Leger.

Met ‘The Situation’ werden er in totaal elf platen uitgebracht maar Jerry Leger is als soloartiest pas aan zijn tweede album toe met het net uitgebrachte “Nothing Pressing”. Net als bij enkele vorige albums kroop ook nu weer Michael Timmins, gitarist en songschrijver van ‘Cowboy Junkies’ achter de knoppen in de opnamestudio als producer van deze nieuwe plaat. Het leuke element aan Jerry Leger is dat deze artiest zich elk jaar opnieuw de moeite getroost om enkele optredens in Nederland te komen geven (waarom niet ook in België, Jerry?). Ook nu weer zoals u onderaan deze recensie kunt lezen.

Bij zijn vorige als absoluut klassewerk omschreven plaat “Time Out Of Tomorrow” hadden we al gezegd dat we in zijn stem en sound gelijkenissen menen te horen met het werk van de New Yorkse rocker Jesse Malin. Die gedachte kunnen we ook nu weer niet helemaal naast ons neerleggen. Als zelfverklaarde fan van o.a. Roy Orbison, Lou Reed, Nick Lowe, Neil Young en Rick Danko hoeft het niet te verwonderen dat er hier weer enkele invloeden van deze artiesten terug te horen zijn in enkele nummers op “Nothing Pressing”. Jerry Leger bracht vorig jaar in september nog een plaat uit onder het pseudoniem ‘Hank Holly’ oftewel een muzikale tribute-reünie tussen zijn idolen Hank Williams & Buddy Holly.

Als eerste single uit dit nieuwe album werd geopteerd voor de mooie song “Have You Ever Been Happy” en die zal weldra worden opgevolgd door het nummer “Kill It With Kindness”. Beide hitgevoelige liedjes kunt u beluisteren op de video’s bij deze recensie. Voor “Nothing Pressing” nam hij elf liedjes op met twee thuis in de living op een ‘Tascam’ viersporen-taperecorder opgenomen nummers: “Underground Blues” en “Sinking In”. De andere negen songs op deze plaat werden door Michael Timmins geregistreerd in zijn studio ‘The Hangar’ in Toronto.

De albumtiteltrack met Michael Timmins op ukelele en de songs “Protector” en “Still Patience” zijn akoestische solonummers die quasi live in de studio werden opgenomen met enkel bassist Dan Mock als harmony vocalist. De overige zes nummers zijn rootsrockers die met zijn twee vaste bandleden tot stand zijn gekomen. Ook Tim Bovaconti speelde als gastmuzikant mee op pedal steelgitaar bij twee songs en op elektrische gitaar bij “Have You Ever Been Happy?”.

Bij die rockende nummers horen de twee op de video’s getoonde energieke songs bij en ook “Recluse Revisions”, het duet met Angie Hilts in “Wait A Little Longer”, het Beatlesque “With Only You” en het met mondharmonicaklanken gevormde bluesy liedje “A Page You’ve Turned” zijn op het vlak van instrumentatie wat steviger onderbouwd. Maar de vertellingen in de songteksten en de melodieën bij al deze nummers blijven uitermate belangrijk voor Jerry Leger. Ga deze artiest a.u.b. eind deze maand zien en horen in de drie hieronder vermelde Nederlandse zalen.

(valsam)