DOC LOU & THE ROOSTERS – BACK TO LOUISIANA

Artiest info
Website
facebook - spotify
label: Records DK

 

“Gulf Coast Blues fronted by a young vocalist/harpist backed by masterful southern French musicians…”

Zanger en harmonica speler Doc Lou is het kloppend hart van een Frans trio dat beweert in het zuiden van Frankrijk ontsnapte alligators uit de bayous van Louisiana en flamingo’s uit de delta de l’Aude gezien te hebben. Doc Lou & The Roosters zijn verder de geniale gitarist Jeff Hug & drummer/percussionist Michel Geronimo. Het trio schroomt niet om buiten de gebaande paden te treden en genres als Louisiana en Swamp blues, Texas beats en Southern rock te mixen. Hun debuut ‘Crowing Blues’ verscheen in 2019, hun tweede album ‘Back to Louisiana’ in 2021.

Doc Lou groeide op in Nancy (Lotharingen) en was als tiener al met muziek bezig. Hij bracht een paar EP’s uit, solo, als duo en trio. Lou verbleef tussen 2010 en 2015 veel in de VS en Parijs. Hij werd zo verliefd op Louisiana en Mississippi, leerde er enkele lokale blues figuren kennen, richtte met hen een band op, waarvan hij al snel de leider werd. Sinds 2015 verblijft hij in Zuid Frankrijk in de Aude-regio, in Occitanië, dat in het zuiden grenst aan de Middellandse Zee, het dwergstaatje Andorra en de Spaanse regio's Catalonië en Aragón.

Hun trio-formule slaat aan door de verbazende percussie die zich vermengt met aanstekelige vocale harmonieën en een diversiteit aan gitaren die soms met slide of  fingerpickend gespeeld worden. Voeg hier nog wat accordeongeluiden aan toe, vermengd met het rauwe timbre van een crooner stem, dan weet je waarom.

Klaar voor een reis door de bayou met Doc Lou & The Roosters en hun Louisiana-blues? Klaar voor een cocktail van originele stukken, soms sober en verfijnd, soms luchtig en opgevoerd? “But One Thing”, waarmee ‘Back to Louisiana’ opent, is al direct een trendsetter. Het mixt stijlen als zydeco en rock terwijl Lou’s harp als een accordeon klinkt. Het titelnummer komt daarna op gang na de harmonica intro en roept bij Lou herinneringen op van French Quarter. Jeff Hug’s uitstekende gitaar versterkt op “In the Wood” het voodoo gevoel dat over het nummer hangt. Een gevoel, dat ook sterk in de teksten, die verwijzen naar kerkhoven, vervat zit. “Can’t Quit You” is het kortste nummer van het album. Deze rocker met stop/start-ritme, slide-gitaar en aangename vocale harmonieën, schiet zijn doel zeker niet voorbij. Met enkel wat sobere, maar doordringende harmonica tonen en niet te veel woorden zijn “C’mon Hey Yeah” en het strakke “Rock Groove Shake” een duo dat scoort onder het motto, “less is more”. Percussie van Michel Géronimo en slide gitaar zijn de hoofdingrediënten van “Bye Bye Babe” dat bezwerend klinkt. “Late at Night” is daarna het langste nummer. Het is een rustig nummer met orgel, met opnametechnicus Eric Payan als orgelman. Orgel, die aan het nummer een extra dimensie toevoegt en de melodie van Lou overneemt. “Missing You” is al de volgende geslaagde rocker met een sterke Hug op gitaar, die de dans leidt en “Love & Light”, de afsluiter. Het is een country ballade, de wat vreemde eend hier in deze Louisiana bijt.

“If you want to bring the feeling of Louisiana into your home, choose then for 'Back to Louisiana' by Doc Lou & The Roosters…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

 

Album tracklist: 01. But One Thing – 02. Back to Louisiana – 03. In the Wood – 04. Can’t Quit You – 05. C’mon Hey Yeah – 06. Rock Groove Shake – 07. Bye Bye Babe – 08. Late at Night – 09. Missing You – 10. Love & Light | Music/Lyrics by: Doc Lou | Album credits: Doc Lou: lead vocs, harmonica, a guitar (3,7,10) / Jeff Hug: e & slide guitar, a guitar (1,2,4,6,8,9), bvs / Michel Geronimo: drums, percussion, bvs & Eric Payan: organ (8)

Discography DOC LOU (& THE ROOSTERS*): Back to Louisiana* [2021] | Crowing Blues* [2019] | Catfish Blues, w/Junior Vic (EP,5#) [2016] | Pas un Cowboy (EP,#5) [2015] | Hunting the Rooster (EP,5#) [2014] |