• THE TEN COMMANDMENTS OF ROCK’N’ROLL – Commandment Nine: Fend Off Impassiveness - V.A.
    THE TEN COMMANDMENTS OF ROCK’N’ROLL – Commandment Ten: Shun Immoral Behaviour - V.A.

Artiest info
Website
facebook

Onze trouwe lezers van deze recensie-pagina’s hebben in het voorbije jaar regelmatig een verhaal kunnen lezen over de serie compilatiealbums die werd uitgegeven door het retrolabel ‘Atomicat Records’ onder de gemeenschappelijke titel “The Ten Commandments Of Rock’n’Roll”. De tien zogeheten geboden van de rock’n’roll-muziek kwamen één voor één aan bod op de tien cd’s waarop telkens weer dertig nummers uit de gloriejaren ’50 en ’60 te horen waren in een geremasterde opnameversie.

Met “Commandment Nine: Fend Off Impassiveness – Lonesome For A Letter” en “Commandment Ten: Shun Immoral Behaviour – We’ll Raise A Ruckus Tonight” komt er nu een einde aan deze indrukwekkende reeks muziek van zo’n 60 à 70 jaar geleden. Ook nu weer zijn de liedjes die op deze albums een plaats hebben gekregen op één of andere wijze gerelateerd of toe te schrijven aan het centrale thema van het betreffende gebod. Er worden naast rock’n’roll allerlei muziekstijlen zoals rockabilly, R&B en Doo-Wop aangeboord om deze songs uit te selecteren.

Het gaat vaak om obscure nummers van totaal onbekende zangers, zangeressen en groepen maar we kunnen ook wel enkele namen terugvinden van artiesten die het in de daaropvolgende decennia helemaal gemaakt hebben. Zo zien we op ‘Commandment Nine’ o.a. de namen van ‘The Supremes’, ‘The Temptations’, ‘The Everly Brothers’, ‘Gladys Knight And The Pips’ en van solozangers Elvis Presley en Johnny Rivers opduiken. ‘Commandment Ten’ laat ons dan weer kennismaken met een song van o.a. Wanda Jackson, Big Joe Turner en ‘The Platters’.

Om u even te laten proeven van het genre muziek dat op de twee laatste verzamelplaten in deze reeks te horen is hebben we één video van elk album geselecteerd om aan deze recensie toe te voegen. Van ‘Commandment Nine’ is dat “Put The Blame On Me” van Elvis Presley uit zijn plaat “Something For Everybody” van 1961 en in 1965 gebruikt voor de film “Tickle Me” waarin Elvis de hoofdrol speelt. Uit ‘Commandment Ten’ hebben we gekozen voor het wat dubbelzinnige nummer “I Got A Rocket In My Pocket” van Johnny Devlin, een artiest die indertijd ook wel de Nieuw-Zeelandse Elvis werd genoemd.

We kunnen deze serie verzamelplaten “The Ten Commandments Of Rock’n’Roll” warm aanbevelen bij de vele liefhebbers van nostalgische rock’n’roll-muziek die misschien op zoek zijn naar de mysterieuze oorsprong van de rocksongs die ons dezer dagen door jonge muzikanten worden aangeboden. De meeste van de hedendaagse artiesten hebben als hun voorbeeld of inspiratiebron de mosterd vaak bij deze muzikanten gehaald.

(valsam)