-->KATHLEEN VANDENHOUDT & LUIZ MÁRQUEZ @ BED 'n BLUES, HALEN - 19/01/23

Kathleen Vandenhoudt was op 19 maart 2022 al eens gepasseerd in de gezellige ‘Bed ‘n Blues’-living room van ‘Rootstime’ in Halen, toen met collega singer-songwriter Bruno Deneckere aan haar zijde. Ze zorgden toen beiden voor een onvergetelijke avond (zie concertverslag) en dat was voor ons de aanleiding om de in Diest opgegroeide en naar Antwerpen uitgeweken 53-jarige muzikante nog eens op hetzelfde podium te halen. Het feit dat er een ‘full house’ aan enthousiast publiek aanwezig was duidt er dus op dat dit nog maar eens een gepaste keuze van de organisatie was.

Haar immense arsenaal aan liedjes in folk-, country-, Americana- en bluesstijl blijkt onuitputtelijk te zijn zoals u op de bijgaande playlist kunt vaststellen. Voor dit optreden had Kathleen Vandenhoudt de geweldige Luiz Márquez meegebracht, een naar Gent uitgeweken Mexicaan die haar begeleidt op allerlei blaasinstrumenten zoals mondharmonica’s, sopraansaxofoon en een bamboehouten fluit die bij navraag het uit Mexico afkomstige instrument ‘quanacio’ bleek te zijn. Deze supersympathieke multi-instrumentalist met zes geheel instrumentale soloplaten op zijn conto blijkt een schitterende complementaire toevoeging te zijn aan de sound die Kathleen Vandenhoudt creëert bij het zingen en spelen op haar akoestische Gibson-gitaar.

Het duo brengt vanavond twee sets met in totaal 17 nummers waarbij een bloemlezing van eigen door Kathleen Vandenhoudt gecomponeerde nummers wordt afgewisseld met songs die ze opnam en schreef voor ‘Billy & Bloomfish’ (het duo dat ze vormt met Pascale Michiels) en voor ‘The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra’ (= Kathleen Vandenhoudt, Pascale Michiels, Bruno Deneckere, Nils De Caster en Luis Márquez) waar ze ook mee optreedt.

Ook de zorgvuldige selectie aan songs waarvan ze tijdens dit optreden een sterk gepersonaliseerde coverversie brengt is zeer knap. In de twee sets brengt ze een mix van intimistische ballads die heel fragiel en zacht gezongen worden, afgewisseld met stevige bluesnummers waarin ze vocaal krachtig uit de hoek komt, steeds met een welgemeende inleving die helpt om die songs heel overtuigend op het podium te brengen. De passie van beide artiesten voor het muziekgebeuren is oprecht en komt recht uit het hart en dat straalt bij hun optreden dan ook af op hun publiek dat zich met veel plezier enthousiast mee laat glijden in die wereld. Na de twee sets volgt er ter afsluiting van deze leuke avond op algemeen verzoek nog een prachtige bonus als Kathleen en Luiz zich begeven aan het nummer “Ol’55”, een song uit de in 1973 uitgebrachte ‘Closing Time’-plaat van Tom Waits.

De ‘Living Room’-concerten zijn sinds het eerste in de reeks op 9 oktober 2021 en de zestien daaropvolgende optredens ondertussen al memorabel te noemen. De gezellige intimiteit van een liveoptreden van rasartiesten in diverse genres voor een 40-tal muziekliefhebbers is uniek en een absolute must voor iedereen die de optredende artiesten wil ondersteunen en eren. We willen u dan ook met een gewisse stelligheid vragen om tijdig in te schrijven voor de nog volgende concerten die in Halen in de loop van 2023 zullen plaatsvinden, want er bij zijn is een waar privilege.

(valsam)

PLAYLIST:
Set 1:
1. Reach For My Arms (KVDH)
2. How Broken Can A Heart Be (KVDH)
3. This Wildwood’s On Fire (KVDH)
4. Darlin’ (Put Your Suitcase Down) (cover Ray Bonneville-song uit album ‘Bad Man’s Blood’ - 2011)
5. Gracious (KVDH)
6. True Companion (cover Marc Cohn-song uit album ‘Mark Cohn’ – 1991)
7. Stormy Monday (cover T-Bone Walker-song uit album ‘Stormy Monday Blues’ – 1968)
8. It’s Not Black (KVDH)
Set 2:
1. I Bet The Moon Would Bleed (KVDH – Billy & Bloomfish)
2. Drifting (KVDH)
3. American Roulette (cover Robbie Robertson-song uit zijn 1e soloalbum – 1987)
4. Canción Mixteca (Spaanstalige cover van Don Antonio Aguilar, een Mexicaanse artiest)
5. Come What May (KVDH – Billy & Bloomfish)
6. Shadow Of Doubt (cover Bonnie Raitt-song uit album ‘Longing In Their Hearts’ - 1994)
7. Out Of The Rain (KVDH – Billy & Bloomfish)
8. Rusty Cage (cover Soundgarden-song uit album ‘Badmotorfinger’ – 1991)
9. The Fire That Burns (KVDH – uit The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra-album ‘Time Of Day’ – 2016)
Encore: Ol’55 (cover Tom Waits-song uit album ‘Closing Time’ – 1973)

Foto © Yvo Zels


REACH FOR MY ARMS / HOW BROKEN CAN A HEART BE / THIS WILDWOOD’S ON FIRE

CANCIÓN MIXTECA / COME WHAT MAY / SHADOW OF DOUBT