--> YONDER BOYS - LIVING ROOM CONCERT @ BED'N BLUES, HALEN - 29.09.22

Een Australiër, een Amerikaan en een Chileen hebben elkaar in Duitsland in München en Berlijn ontmoet en ontdekten dat ze alle drie verknocht waren aan de bluegrassmuziek. Ze besloten dan ook om samen muziek te gaan schrijven en tijdens optredens te gaan spelen onder de groepsnaam ‘Yonder Boys’. Banjospeler David Stewart Ingleton komt uit Forster, Australië, gitarist Jason Serious stamt uit Baltimore, USA en Tomás Peralta heeft zijn roots in Santiago, Chili en speelt in de band op contrabas, mandoline en banjo. Zingen doen ze alledrie, zowel lead vocals als bij elk nummer een harmonieuze samenzang die doet denken aan het werk van ‘Crosby, Stills & Nash’ of de ‘Beach Boys’.

‘Yonder Boys’ stond op donderdag 29 september op het podium van de ‘Living Room’ bij ‘Bed’n Blues’ in Halen waar ze twee sets speelden van telkens acht nummers. De meeste songs kwamen uit hun officiële debuutplaat “Acid Folk” die ze in 2020 net voor de coronacrisis hadden opgenomen. Tussen die tracks door werden er ook nog vier nummers gespeeld uit hun in 2018 verschenen EP ‘Yonder Boys’ en vier nieuwe nummers die nog niet door de band op plaat werden opgenomen.

Ondanks de overwegend als bluegrassnummers te omschrijven liedjes konden we ook wel elementen uit de folk-, country- en Americanamuziek terugvinden in de songs die het trio presenteerde. De fingerpicking banjoklanken overheersten in de nummers maar het was vooral de harmonieuze samenzang tussen de drie muzikanten die elk liedje knap inkleurde. Daarnaast werd het ook al snel duidelijk dat deze drie mannen zich best konden amuseren op het kleine podium en dat ze tijdens hun optreden regelmatig contact zochten met het aanwezige publiek, deels ook door toe te lichten hoe de volgende gespeelde song tot stand was gekomen.

Op het door topproducer Tucker Martine (bekend van zijn werk met o.a. ‘Jayhawks’, ‘Decemberists’, ‘My Morning Jacket’, ‘R.E.M.’, Mavis Staples en zijn ex-echtgenote Laura Veirs) gemixte album “Acid Folk” staan tien nummers. Daarvan heeft David Ingleton er vier geschreven, terwijl Jason Serious tekende voor drie nummers en het trio hun namen schreven onder één song “Il Pesce Spada” waarmee deze fijne avond in a capella-vorm werd ingezet.

De resterende twee tracks op die plaat zijn coverversies: de eerste van de stokoude traditional “House Carpenter” die voor het eerst werd opgenomen door Carolina Tar Heels in 1930 en die in 1962 door Bob Dylan werd gecoverd en terug te vinden is op zijn verzamelalbum “The Bootleg Series 1-3” uit 1991. De tweede cover is het nummer “High On A Mountain” dat in 1973 voor het eerst te horen was in de versie van zijn songschrijver Olla Belle Reed.

Zowel de EP “Yonder Boys” uit 2018 als de full-cd “Acid Folk” uit 2020 werden opgenomen in de ‘Blue Whale Recording Studios’ in de Duitse hoofdstad Berlijn, de Europese thuishaven van David Ingleton en Tomás Peralta (Jason Serious woont in München). Hun aanstekelijk werkende muziek veroverde moeiteloos de harten van het publiek in de ‘Living Room’, muziekliefhebbers die voor één avond helemaal in de wereld van bluegrass werd ondergedompeld. En dat is volgens ons zeker voor herhaling vatbaar in de toekomst.

(valsam)

PLAYLIST
Set 1: Il Pesce Spada (from ‘Acid Folk’) / Look At What You Done (from ‘Acid Folk’) / Mary Bell (from EP ‘Yonder Boys’) / Eagle Song (from ‘Acid Folk’) / Mumma’s Boy (from ‘Acid Folk’) / Emily In The Tub (new song, not yet recorded) / Cherry Brown (from EP ‘Yonder Boys’) / Rabbit Song (from ‘Acid Folk’) / Shady Grove (traditional, not yet recorded)

Set 2: House Carpenter (from ‘Acid Folk’) / The Saint Of Broken Bones (new song, not yet recorded) / New Bohemians (from ‘Acid Folk’) / High On A Mountain (from ‘Acid Folk’) / Mosey On Down (from ‘Acid Folk’) / Train Tracks (from EP ‘Yonder Boys’) / The Great American Pussy Grab (from ‘Acid Folk’) / Alligator Skin ((from EP ‘Yonder Boys’)

Encore: El Sorrow (new song, not yet recorded)