-->MARIA MOCTEZUMA BAND @ BED ’N BLUES, HALEN - 05/07/22

Het was nog maar eens feest bij ‘Bed’n’Blues’ in Halen op dinsdag 5 juli 2022. Eigenlijk een dubbel feest wegens de 69e verjaardag van ‘Rootstime’-oprichter en ‘Bed’n’Blues’-eigenaar Freddy Celis, maar ook omwille van een dubbele muziekaffiche op het programma voor zijn vrienden en voor de fans van wereldmuziek en rauwe swamp bluesmuziek.

De spits werd afgebeten door de Mexicaanse zangeres, gitariste, multi-instrumentaliste en songschrijfster Maria Moctezuma, een vanaf 14 september 39-jarige muzikante die het levenslicht zag in Villahermosa en die in eigen land gekend is als uitvindster van het muziekgenre ‘Sonido Raizoso’, een crossover-genre met Latijns-Amerikaanse ritmes en muziekinstrumenten. Ze brengt haar muziek in Zuid-Amerika vanuit haar woonplaats in Mérida, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Yucatán, maar als ze de zieltjes van de Europese muziekliefhebbers wil veroveren doet ze dat vanuit haar Europese uitvalsbasis in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Voor dit intimistische maar oergezellige optreden had ze de instrumentale hulp meegebracht van drummer Roberto Soto en bassist Charles Fletcher, aangevuld met een gastgitarist wiens naam we niet konden noteren. Qua bespeelde instrumenten concentreerde het aangeboden assortiment zich rond haar kleine ‘Baby Taylor’-akoestische gitaar, een accordeon en een percussie-instrument gemaakt uit notenschelpen dat blijkbaar een ‘seed stick maraca’ heet. Zo gebruikte ze ook de ‘ocarina’, een heel grote schelp van een zeeslak waarop ze windgeluiden blies en de ‘siku’ waarop ze een panfluitachtig geluid creëerde tijdens het brengen van haar Spaanstalige liedjes.

Maria Moctezuma is een zeer sympathieke artieste die tussen de songs door veel contact zoekt met haar publiek en daarbij ook uitlegt waarover haar liedjes gaan. Dat gaat dan over politieke en sociale toestanden of de precaire situatie van de Maya’s die de meerderheid van de bevolking vormen in Guatemala en het zuiden van Mexico. Ook de diverse dansgenres worden in haar songs verwerkt, gaande van reggaeton, de traditionele muziekstroming die eind vorige eeuw in Puerto Rico is ontstaan, naast de bossa nova en de tango tot de cumbia waarvan ze in de tweede set meerdere nummers heeft gebracht en waarmee ze het aanwezige publiek kon bewegen om mee te dansen op haar ritmisch dansbare liedjes.

Maria Moctezuma heeft sinds haar debuut in 2010 vier albums opgenomen en uitgebracht, te beginnen met “Revolución Folklórica” uit 2011 met elf songs over de invloed van de Maya-cultuur op de bevolking van Mérida en op haar componeerwerk. Daarna volgden de albums “Tierra Animal” uit 2013, “Palpitará” uit 2017 en “Xmajaná” dat in februari van dit jaar werd gereleased. In het eerste gedeelte van haar optreden bracht ze zowat alle nummers van deze meest recente plaat, terwijl het tweede gedeelte een aaneenschakeling vormde van vlotte dansliedjes uit haar eerdere ruime repertoire. Tot zover het oerdegelijke optreden van deze Mexicaanse ‘all round’-artieste en het zoveelste bewijs dat de afwezigen nog maar eens ongelijk hebben gehad.

(valsam)

Foto © Yvo Zels & Walter Wouters