-->BAI KAMARA JR. @ BED ’N BLUES, HALEN – 07/10/22

Vrijdagavond 7 oktober 2022, 20.00u: tijd voor een nieuw verrassend concert in de ‘Living Room’ van ‘Bed’n Blues’ in Halen. Amper één week nadat we konden genieten van de bluegrass-liedjes van de ‘Yonder Boys’ werd er vanavond met belangstelling uitgekeken naar het geheel in een andere stijl gebrachte optreden van Bai Kamara Jr.

De bijna 56-jarige singer-songwriter uit Brussel heeft zijn roots in Sierra Leone waar hij zijn jeugdjaren doorbracht. Omdat zijn ouders allebei voor de lokale overheid werkten moest hij op 15-jarige leeftijd met hen mee verhuizen naar Engeland waar ze een opdracht van de Sierra Leone-regering moesten uitvoeren. Hij studeerde er verder aan scholen in Bath en Manchester en componeerde er als tiener zijn eerste eigen liedjes. Het was pas in 1990, toen het gezin omwille van vaders’ ambassadeurschap naar Brussel verhuisde, dat hij besloot om zich tenvolle toe te leggen op het ontwikkelen van een muzikale carrière.

In zijn geëngageerde liedjes zingt hij o.a. over politieke en sociale thema’s waarbij het milieu, racisme, de vluchtelingenproblematiek en sociale ongelijkheid vaak het onderwerp van zijn songteksten uitmaken. In zijn dertigjarige bestaan als artiest deelde hij het podium met o.a. de Afrikaanse artiesten Habib Koité en Rokia Traoré, Cassandra Wilson, Vanessa Paradis, Dani Klein van ‘Vaya Con Dios’ en Youssou N’Dour, de Senegalese zanger, musicus en politicus. Omwille van zijn sociale engagement werd hij ook benoemd tot ambassadeur voor ‘Amnesty International’ waarvoor hij meermaals optreedt op internationale benefietconcerten.

De discografie van Bai Kamara Jr. bestaat sinds 1996 uit een tiental albums waarvan het in 2020 uitgebrachte “Salone” de laatst verschenen release is. Hij ging op deze plaat voor het eerst wat dieper graven in zijn Afrikaanse roots en meer specifiek in die van zijn geboorteland Sierra Leone. Hij nam dat album op met zijn band ‘The Voodoo Sniffers’ wat eigenlijk een ‘alter-ego’ was voor hemzelf want hij speelde alle instrumenten op die plaat zelf in. Bij zijn optredens voor een groter publiek heeft hij al sinds enige tijd wel een gelijknamige begeleidingsband aan zijn zijde staan.

Het zijn vooral nummers uit het laatste album “Salone” die hij tijdens zijn ‘Living Room Concert’ heeft gespeeld, maar er werd tussendoor natuurlijk af en toe teruggegrepen naar zijn bekendste songs uit zijn carrière, zoals o.a. het nummer “Substitute” dat door ‘Vaya Con Dios’ werd gecoverd als “Substitute For Love”. Daarnaast stelde hij ook een vijftal nieuwe liedjes voor die wellicht volgend jaar op zijn volgende plaat zullen te horen zijn.

Zijn muziek bestaat uit een mix van soul, blues, R&B, afro-pop en vleugjes jazz en funk. Omdat dit concert een akoestisch solo-optreden was bleef de instrumentatie bij de gebrachte nummers eerder sober met enkel zijn akoestische Epiphone-gitaar in de begeleiding. Maar zijn warme stem, zijn sympathieke verschijning, zijn emotionele performance en zijn oprechte inleving in zijn songs maakte dat gebrek al snel goed. De mengeling van Amerikaanse blues met rootsy Afrikaanse ritmes is vrij uniek in de muziekwereld en kan eigenlijk gelden als het handelsmerk van Bai Kamara Jr.

Omwille van het uitzonderlijke optreden voor een bluesminnend publiek had Bai Kamara Jr. zijn nummerkeuze voor deze avond op bluesgerelateerde songs toegespitst. Enkel voor de als ballads gepresenteerde bonustracks “Good Day” over alcoholisme en de pijn die het bij de naasten veroorzaakt en “Forwards” over positivisme en het behouden van een optimistische kijk op de toekomst week hij een beetje af van de typische bluessound. Zijn soms grappige toelichting over het tot stand komen van de meeste liedjes die hij bracht maakte het concert heel boeiend en aangenaam om mee te maken. We kunnen u dan ook alleen maar warm aanbevelen om één van zijn toekomstige optredens te gaan bijwonen en er van zijn mooie liedjes te gaan genieten.

(valsam)

SETLIST:
Part 1 : (I am a) Good Good Man (with a bad reputation) / Can’t Wait Here Too Long / Black Widow Spider / Riverboat Blues / Homecoming / Cold Cold Love / Trouble Has Got A Splendid Brand New Dress / Evil Never Sleeps / Down Town St. Josse
Part 2 : Some Kind Of Loving Tonight / I Ain’t Lying (Can’t Give You What I Ain’t Got) / Your Love Is The World To Me / Don’t Worry About Me / Substitute / Cry Baby / I Don’t Roll With Snakes / Shake It, Shake It, Shake It / Fortune
Bonus : Good Day / Forwards