DOM MARTIN @ HALEN - 02/03/23

Hoewel een jonge man relatief nieuw is in de scène, zou het verkeerd zijn om te denken dat Dom Martin zijn leven en muzikale contributie niet heeft betaald. Opgegroeid in de vaak ruige, maar door de gemeenschap gedreven straten van Belfast, Noord-Ierland, ruilde Dom zijn vak voor een tijdje lokaal zonder een (zelf bekende) idee hoe hij in de (internationale) muziekbusiness kon doorbreken en mogelijk met te veel nederigheid om het te proberen. 'Ontdekt' door zijn huidige management, heeft Dom een ​​vrij 'snelle' stijging gemaakt in termen van de hedendaagse industrie,

Zijn verbluffende, volledig natuurlijk klinkende en ongedwongen / ongeschoolde vaardigheid op akoestische gitaar, gekoppeld aan een authentieke 'Belfast Blues'-stem, doet denken aan vergelijkingen met velen van (Glasgow geboren) John Martyn tot Rory Gallagher, met knipogen naar veel daar tussenin, niet in de laatste plaats misschien van Van Morrison en Foy Vance. Dom heeft meerdere prijzen gewonnen voor zijn akoestische werk met een Europese prijs in 2019, Britse prijzen in 2020/2021 en 2022 en is nu ingehuldigd in de UK Blues Hall of Fame.

Dom is even bedreven in elektrisch met zijn powertrio, die de UK Blues Awards Best Instrumentalist Award 2022 heeft gewonnen. Het trio is altijd een extreem populaire toevoeging aan elk blues / rockfestival en Dom neemt altijd graag een of twee nummers van Rory Gallagher op in zijn originelen terwijl hij ernaar streeft "Rory's muziek levend te houden".

In 2019 (zijn debuutjaar) ondernam Dom twee zeer succesvolle tournees door het VK, en speelde hij op vele festivals, waaronder het International Guinness Blues on The Bay Festival N.Ireland, het International Rory Gallagher Festival in Ballyshannon, Ierland, inclusief het Big Top-podium op de laatste avond, Het Letterkenny Rhythm and Blues Festival Ierland, een tour van 5 shows in Moskou, Rusland, The Great British Rhythm and Blues Festival in Colne UK, The Harvest Time Festival in Monaghan Ireland, The Canterbury Festival in Kent UK en hij maakte ook zijn Europese vastelanddebuut in Zwitserland op het Blues Zeppelin Festival. Voorafgaand aan dit alles werd Dom echter uitgenodigd door Cerys Matthews om een ​​livesessie te spelen op de BBC Radio 2 Blues Show in september 2018 en ze beschreef zijn werk als "absoluut geweldig spul".

Opgegroeid in een getormenteerd Belfast voel je dat muziek een uitlaatklep, een ontsnappingsroute was uit de ellende. Van origine was het plan om als singer-songwriter ‘s zomers in Spanje wat geld te gaan verdienen, maar de ziekte van zijn vader dwong hem om in Noord Ierland te blijven. Hij bezingt dat ook op indrukwekkende wijze in de titel song "Spain To Italy" zijn debuut album uit 2019, maar ook andere nummers verwijzen naar deze zware tijden.

Ook in dat eerste volledige jaar opende Dom verschillende keren voor Elles Bailey en trad hij ook op voor de bekende promotors AGMP Concerts als speciale gastondersteuning van de (Amerikaanse Grammy-winnaar) Mike Farris en Jo Harman tijdens de grote double bill London-show in januari 2020 in het prestigieuze Under The Bridge-locatie in Chelsea en de volgende avond als speciale gastondersteuning in de iconische 100 Club voor Gerry McAvoy's Band of Friends. Dom voltooide vervolgens zijn eerste Europese Tour door Nederland, België, Luxemburg en Duitsland voordat hij terugkeerde naar Noord-Ierland via shows in Engeland, slechts een week voor de eerste Covid-lockdown.

In juni 2020 waren Dom en zijn band headliner van de Rory Gallagher online 25-jarig jubileumvideo die op alle officiële Rory Gallagher-kanalen werd vertoond. Zo verstild zittend op het podium, als een naderende storm, gaf dat het geheel iets magisch: zijn manier van gitaar spelen, die vingervlugheid en prachtige warme stem maakte zovele fans van deze man. In december 2020, tijdens een lockdown-pauze, speelden Dom en de band een eenmalige show in het VK die werd opgenomen en deze werd in juni 2021 uitgebracht als "Live At The Harlington", dat werd genomineerd voor "Blues Album Of the Year" op de UK Blues Awards 2022. In april 2022 bracht Dom zijn tweede studioalbum "A Savage Life" uit en kreeg lovende kritieken in de bluespers en hij was te zien in en afgebeeld op de voorpagina's van "Blues Matters", "Blues in Britain" en het Franse tijdschrift "Blues & Co".

In mei 2022 werd Dom genomineerd in maar liefst 5 categorieën bij The UK Blues Awards (Blues Vocalist of The Year, Best Album of The Year, Best Blues Band of The Year, Blues Instrumentalist of The Year en Acoustic Blues Artist of The Year with Dom hij won de laatste twee en speelde tijdens de prijsuitreiking in Londen.Ook in mei 2022 speelde hij de KTBA Streamathon (georganiseerd door Joe Bonamassa) en maakte hij ook zijn festivaldebuut in de VS in Omaha Nebraska, nadat hij het VK vertegenwoordigde op de IBC in Memphis in de categorie solo/duo en verloor in de halve finale nipt van de uiteindelijke winnaar van de categorie. In juni 2022 was Dom met zijn band speciale gasten van 2022 BMA Guitar Instrumentalist Of The Year Eric Gales tijdens zijn UK Tour en kreeg veel nieuwe fans en verhoogde zijn bekendheid nog verder bij de Britse muziekmedia. Later in juni 2022 speelden Dom en zijn band voor het eerst in Noorwegen, wat de weg vrijmaakte voor meer Scandinavische shows in 2023.

Door velen geprezen als het grootste Ierse exportproduct sinds Rory Gallagher, is 2023 rijp om geplukt te worden door deze meervoudig bekroonde winnaar met veel boekingen in de agenda, waaronder de prestigieuze "Keeping The Blues Alive At Sea" Mediterranean Cruise II georganiseerd door Joe Bonamassa met vele top acts als Blackberry Smoke en Christone Kingfish Ingram. Het is maar om te zeggen dat Dom Martin de volgende rijzende ster is in de wereldwijde rootsscène, reden genoeg om met Dom, die speciaal voor Rootstime even naar Belgie kwam voor een concert in onze Living Room - meteen ook zijn eerste optreden op Belgische bodem - voor zijn geweldige optreden even met deze jonge bluesman een hartelijk gesprek te hebben.

Foto © Manon Houtackers