DAVID RONALDO & THE DICE - BURNING (A)LIVE

Artiest info
Website
facebook

 

Als je bekend staat als één van de vurigste Americana en southern rock bands die ons Belgenland rijk is, dan is het niet minder dan een erezaak om een live album in te blikken om deze onvergetelijke sfeer momenten vast te leggen. Drie studio albums en vier jaar later, na hun live reputatie onlangs nog in de finale van de Belgian Blues Challenge en op vele festivals en zalen overdadig te hebben bewezen, snakte iedereen gewoon naar een live album. Deze dromen worden vandaag werkelijkheid, want op een broeiend hete zondagnamiddag lieten David Ronaldo & The Dice, de Klinker in Aarschot vollopen met een schare enthousiaste fans en gitaar aficionado's, die voor geen geld in de wereld dit unieke moment wilden missen.

Het was een hit and go, die deze getalenteerde jamband extra op scherp zette, in een dampende set van maar liefst zestien songs, gegrepen uit hun sterk eigen repertoire en enkele geweldige covers, die ze smaakvol naar hun eigen hand zetten. Een perfecte live registratie door geluidsman Devlieghere werd in Dirk Lekkene’s Fandango Studio zonder overdubs of andere truken van de foor vastgelegd en kreeg de klinkende en toepasselijke titel “Burning (A)live”. Het resultaat is er eentje om U tegen te zeggen, met een dynamische klank en een David Ronaldo & The Dice op de top van hun kunnen. Om het plaatje helemaal compleet te maken, werd de mix vervolledigd met de stemmen van het uitgelaten publiek wiens applaus het album nog levendiger maakt. De band met de ondertussen klinkende namen van topartiesten als leadzanger en gitarist David Ronaldo, de man met heerlijk roestige, raspende stem, die gerijpt lijkt te zijn als de beste old blended Tennessee whiskey, leadgitarist Charly Verbinnen, de Warren Haynes van Boutersem, Dirk Lekenne aka Mister Slide, op slide gitaar, lapsteel en backing vocals, de vocaal perfecte female touch van Lesley Verbeeck, de wervelende ritmesectie van il maestro di tamburo Marco Epis (drums en andere betoverende percussie) en posterboy Tim Van Passel op bas, werd voor deze speciale gelegenheid nog versterkt door Pieter Akkermans op Hammond en keyboard.

Live optredens toveren dikwijls een best of uit de hoed en dit is op het album “Burning (A)Live” niet anders. De lievelingssongs van de band lopen bovendien parallel met deze van hun fans. De spannende instrumental “Palmyra” mag de debatten openen als een dance macabre met de ganse band die al van bij de eerste noot zijn gloriemoment kent. De toon is gezet om met de perfect synchroon lopende gitaren van de tandem Verbinnen-Lekenne “Wasted My Life” aan te zetten, om de tent vervolgens op zijn kop te zetten op de opgewekte tonen van “Laid Back & Easy” en de heerlijke classic rocker “Price On My Head”. Met het ontroerende titelnummer van hun laatste album “Tunes For A Dime” wordt er even gas terug genomen om naar een schitterende cover van het door Emmylou Harris bekend geworden “Deeper Well” te stevenen, dat met zijn drammende voodoo percussie en zijn roestige gitaren alle geesten uit de swamps van de aangrenzende Demer doet ontwaken. Het filmisch door de prairie galopperende “Gipsy Woman”, laat ons daarop richting Circus Ronaldo trekken met het walsende “Gunslinger”, een aangrijpend eerbetoon aan de stichter, wijlen Johnny Ronaldo, vader van David.

Dat David Ronaldo & The Dice ook een bluesje lusten mogen we smaken in de uitgebreide solo’s met rollende gitaarnoten, mondharmonica en Hammond in “World’s End Blues” en de triest slenterende opvolger “Refugee Blues”, met een naar de keel grijpende solo van master Charly Verbinnen. De opvolger “Substance Boogie” krijgt die avond echte ZZ-Top allures aangemeten, waarna de hoofdjes mogen mee schudden op de mysterieus stompende tonen van “Hunted Man Pts. 1&2”. Ook de band voorstelling wordt origineel aangepakt met op de achtergrond de opzwepend funky tonen van “Burn Up My Love”, dat naadloos solerend, spannend overloopt in de dansbare klassieker “Get Ready”, mee gescandeerd door de ganse zaal. Noblesse oblige en het hart van iedere Americana man ligt bij Neil Young, waarna het dramatische “Down By The River”, een cover die David Ronaldo & The Dice als een schoentje past, de plaat en de avond van een sublieme afsluiter voorziet.

Dat “Burning (A)Live” van David Ronaldo & The Dice in geen enkele platenkast van iedere Americana, roots, blues of southern rock fan mag ontbreken staat buiten kijf. De aanwezigen van deze onvergetelijke namiddag in De Klinker kunnen hun hart opnieuw ophalen aan dit excellent opgenomen en gemixt tijdsdocument, dat voor eeuwig in ons geheugen staat gebeiteld en ons al doet uitkijken naar de eerstvolgende live gig: allen aanwezig bij het benefietconcert “Blues For Bas”, nu vrijdag 27/10 in CC De Muze in Heusden - Zolder, waar je tegelijkertijd live de release kan meemaken van dit schitterende album en het ook kan aanschaffen. David Ronaldo & The Dice hebben bovendien het hart op de juiste plaats en schenken maar liefst 5 euro per verkocht album aan dit goede doel. Tijd om jullie goed hart ook te laten zien, tot dan!

Yvo Zels

 

👉Benefiet Concert : Blues For Bas Line-up!
✔️18u30 : DJ Den Huibbe
✔️20u00 : The Dibs
✔️21u30 : Black Cat Biscuit
✔️23u00 : David Ronaldo & the Dice
✔️24u00 : DJ Den Huibbe
🎟Koop nu nog je tickets in voorverkoop :
15€ overschrijven naar BE12734069382792 met als mededeling je naam.

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: DAVID RONALDO & THE DICE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.