NINA ÅKERBLOM NIELSEN – NOBODY KNOWS THIS LITTLE ROSE

Artiest info
Website
facebook
Label: Kakafon Records
Info: Hemifran

Emily Dickinson was een beroemde Amerikaanse dichteres die leefde van 1830 tot 1886 en die gedurende haar leven meer dan 1800 gedichten schreef die echter tot na haar dood het daglicht nooit hebben gezien. Haar roem kwam er pas na haar dood toen haar jongere zus Lavinia al die poëzie ontdekte en ze ook publiceerde. Haar gedichten werden sindsdien frequent gelezen en gedeclameerd en ze groeiden zelfs uit tot verplicht studiemateriaal in de scholen tijdens taal- en literatuurlessen.

In de 21e eeuw werden haar gedichten wel eens vaker gebruikt door muzikanten om er een folksong van te maken. Ook de Zweedse zangeres Nina Åkerblom Nielsen kwam op dat idee, alleen besloot zij om er een heel album aan te wijden. Onder de titel van één van Dickinsons’ gedichten werd de plaat “Nobody Knows This Little Rose” opgenomen in een Zweedse studio, samen met enkele lokale instrumentalisten op viool, cello, gitaren, contrabas, orgel en enkele blaasinstrumenten. Ook het enkel uit meisjes bestaande kinderkoor dat Nina Åkerblom Nielsen dirigeert kreeg een rol toebedeeld bij de opname van dit album. Zelf speelt zij op piano en orgel bij al deze liedjes.

Het resultaat was een ruim georkestreerde plaat met acht liedjes gebaseerd op de poëtische teksten van Emily Dickinson. Twee van die nummers hebben we aan dit verhaal op audiovideo toegevoegd: eerst is er de albumtiteltrack “Nobody Knows This Little Rose” en daarna volgt de eerste single uit de plaat met het nummer “Better Than Music” waarin Emily Dickinson vertelt dat ze meer plezier beleeft aan het schrijven van gedichten dan aan het creëren van muziek.

Inmiddels is er ook al een tweede single uit dit album gelanceerd met het nummer “We Grow Accustomed To The Dark” dat gezongen wordt door Sofie Livebrant en dat gaat over de manier waarop de mensen zich kunnen aanpassen aan nieuwe en moeilijke situaties door na een periode in de duisternis opnieuw vooruit te blijven kijken naar een betere toekomst. Ook de gedichten die gebruikt werden voor andere tracks als “Hope Is The Thing With Feathers”, “This World Is Not Conclusion”, “Because I Could Not Stop For Death”, “If You Were Coming In The Fall” en “Will There Really Be A Morning” gaan over geloof, twijfel, vergankelijkheid en eeuwigdurend verlangen, hoop en eenzaamheid.

Nina Åkerblom Nielsen heeft in de voorbije jaren heel moeilijke tijden doorgemaakt door het plotse tragische overlijden van haar man en het pijnlijke verlies van een ongeboren kindje. Vorig jaar schreef ze die duistere periode van zich af in liedjes voor haar toenmalige album “Tid” waarna ze wijselijk concludeerde dat ze toch verder moest in het leven, samen met haar twee kinderen. De muziek die ze altijd is blijven maken en de liedjes die ze zingt zijn daarbij haar grootste steunpilaren en deze heel speciale plaat “Nobody Knows This Little Rose” levert daarvoor een belangrijke nieuwe bijdrage.

(valsam)

“After her very personal and emotional album ‘Tid’ from last year, the Swedish singer-songwriter Nina Åkerblom Nielsen has now selected eight great poems from the American 19th century poet Emily Dickinson. She has transferred them in an extraordinary way to piano driven and well orchestrated music for her newest record ‘Nobody Knows This Little Rose’.“ – www.rootstime.be

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: NINA ÅKERBLOM NIELSEN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.