VAN PLATING – ORANGE BLOSSOM CHILD

Artiest info
Website
facebook
Label: Singular Recordings

Photo by Sarah Baarns

Aan de nieuwe derde plaat “Orange Blossom Child” van de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Van Plating uit Lakeland, Florida hebben in totaal 33 muzikanten meegewerkt waaronder ook acht vocalisten die elk telkens op één van de elf tracks op het album meezingen. De songs op deze plaat kwamen tot stand gedurende een periode van zeven maanden en het album werd opgenomen en geproducet door Van Plating in haar eigen ‘home studio’. Zelf speelt deze muzikante op akoestische en elektrische gitaren, violen en piano. Voor alle overige instrumenten werden dus collega’s uitgenodigd om hun bijdrage op hun specifieke instrument of als vocalisten af te leveren op één of meerdere folk-, bluegrass- of countrytracks van “Orange Blossom Child”.

Bij het songschrijven werd Van Plating beïnvloed door singer-songwriters in die muziekstijlen zoals Bob Dylan, Tom Petty en Jeff Buckley, stuk voor stuk muzikanten die haar jeugdjaren hebben gekleurd met hun songs. Als prille twintiger maakte ze nog deel uit van de groep ‘Pemberley’ maar in 2019 besloot ze om aan een solocarrière te beginnen wat resulteerde in een eerste naar haar vernoemde debuutplaat. In 2021 volgde dan een tweede album dat de titel “The Way Down” kreeg en waarmee ze nadrukkelijk koos voor de Americanasound via country- en bluegrassliedjes.

De op de eerste audiovideo te horen albumtitelsong “Orange Blossom Child” zingt Van Plating nog helemaal alleen, maar voor het volgende nummer “They’re Gonna Kill You” krijgt ze voor het eerst extra hulp van Bryon White, de frontman van de folkformatie ‘Damn Quails’ uit Oklahoma. Countryzangeres Elizabeth Cook uit Nashville, Tennessee zingt met haar mee op de swingende countryrocksong “The Heron” en de broers Cody en Willy Brown van de countryrockgroep ‘Reckless Kelly’ uit Austin, Texas doen hetzelfde bij het nummer “The Hard Way” dat u op de tweede audivideo kunt beluisteren.

Daarna is het de beurt aan singer-songwriter Kirby Brown uit Nashville om een vocale bijdrage af te leveren voor het op een accordeondeuntje gebrachte liedje “Hole In My Chest (Big Feelings)”, voor ons het mooiste nummer uit dit album. Voor het meezingen in de song “Big Time Small Shot” kwamen de dames Amie Miriello en Vanessa Olivarez van het vanuit Nashville opererende alt.rock-duo ‘Boys Club For Girls’ naar de opnamestudio. Van Plating brengt het daaropvolgende duet “Jesus Saved Me On The Radio” met de ook al in Nashville actieve jonge zangeres en songschrijfster Crystal Bowersox.

Countryzanger Shelby Lee Lowe is de volgende in het rijtje om zijn vocale steentje bij te dragen aan de song “The Sugar Palm Club” en Nathan Mongol Wells en Billy Law van de ‘outlaw country’ garagerockgroep ‘Ottoman Turks’ uit Dallas, Texas zijn de laatste meezingende collega’s van Van Plating op het nummer “Joel Called The Ravens”. Om de tracklijst van het album “Orange Blossom Child” te completeren zingt Van Plating nog twee liedjes alleen: “Zion Is A Woman” en de afsluitende song “Joshua”, de ultieme bewijsstukken voor haar onmiskenbare talent als songschrijfster.

(valsam)

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: VAN PLATING
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.