DEAN OWENS – EL TIRADITO (THE CURSE OF SINNER’S SHRINE)

Artiest info
Website
facebook
Label: Continental Record Services

In april 2021 kregen we op onze redactie drie EP’s aangeleverd van Dean Owens uit Leith, een wijk in het noorden van Edinburgh, Schotland. Hij is een Schotse folkrocker, singer-songwriter en ex-frontman van alt.countryband ‘The Felsons’. Elke EP zat verpakt in een apart hoesje dat in mei, juni en juli van 2021 op de markt zou verschijnen en elk cd-tje bevatte vier songs. Het thema voor elk minialbum van het muzikale project “The Desert Trilogy” was echter verschillend want de individuele songs waren telkens geïnspireerd op een andere woestijnvlakte in het zuidwesten van Amerika. Dean Owens selecteerde de drie staten Californië, New Mexico en Arizona om zijn in totaal twaalf songs van deze drie EP’s op te baseren.

De eerste EP kreeg de titel “The Burning Heart” en werd opgenomen in de legendarische ‘WaveLab Studios’ in Tucson, Arizona met niet minder dan vier leden van de indie rock- en Americana-formatie ‘Calexico’ als gastmuzikanten: Joey Burns op elektrische gitaar, contrabas en accordeon, drummer John Convertino, pianist Sergio Mendoza en trompettist Jacob Valenzuela.

De twee andere EP’s “Sand And Blood” en “Ghosts” werden omwille van de toen heersende coronapandemie in zijn thuishaven in Schotland opgenomen. Dat gebeurde weliswaar met enkele ‘lange afstand’-bijdragen van andere gastmuzikanten zoals Paul Niehaus uit Nashville, Tennessee op pedal steelgitaar, Naïm Amor op elektrische gitaar vanuit Tucson, Arizona, Tom Hagerman op accordeon vanuit Denver, Colorado en de tweede Calexico-trompetspeler Martin Wenk vanuit de Duitse hoofdstad Berlijn.

Vier van de twaalf nummers op deze drie EP’s van Dean Owens gingen later ook deel uitmaken van de tracklijst van zijn 8e full-cd “Sinner’s Shrine” die in 2022 op de markt kwam en unaniem op zeer lovende kritieken werd onthaald. Twee van die nummers hebben we voor u hierbij op audiovideo meegegeven: “She Was A Raven” (zie 1e video) en “Dolina” (zie 3e video).

Omdat de drie EP’s al snel uitverkocht waren bleven vele fans op hun honger zitten en om aan hun grote vraag tegemoet te komen heeft Dean Owens nu het album “El Tiradito (The Curse Of Sinner’s Shrine)” uitgebracht. Het werd een dubbel-cd met op de eerste schijf alle acht songs uit de drie EP-tjes die niet op “Sinner’s Shrine” stonden, aangevuld met zogeheten ‘home demo’-versies van twee andere songs uit die cd: “La Lomita” (zie 2e video) en “The Hopeless Ghosts”.

De tweede cd van het “El Tiradito”-album is een geheel instrumentale soundtrack die idealiter voor een door Sergio Leone geregisseerde spaghetti-westernfilm zou kunnen dienen, een film die weliswaar nog zal moeten worden gemaakt. De inspiratie voor deze tracks kwam van het verhaal van boerenhulpje Juan Oliveras waarvoor het ‘Sinner’s Shrine’ oftewel ‘El Tiradito’ werd opgericht, een schrijn voor die zogezegde zondaar dat in Barrio Viejo, Tucson staat en als een soort bedevaartsoord veelvuldig wordt bezocht door mensen die hun geliefden hebben verloren. Het is een bijzonder tragisch en dramatisch verhaal dat deel uitmaakt van de traditionele folklore in Tucson, Arizona.

De acht instrumentale nummers zijn allemaal nieuwe composities van Dean Owens, tracks die ook al werden opgenomen in Tucson, Arizona en in Schotland in 2021 toen de drie EP’s voor “The Desert Trilogy” werden ingeblikt. De topmuzikanten die hierbij voor de instrumentale begeleiding hebben gezorgd zijn drummer John Convertino en trompettist Martin Wenk, beiden van ‘Calexico’, de van Parijs naar Tucson uitgeweken Franse gitarist Naïm Amor, de Schotse bassist en singer-songwriter Kevin McGuire en Tom Hagerman van de Amerikaanse gypsyrockgroep ‘DeVotchKa’ voor het strijkerswerk.

Dean Owens speelt zelf op zijn akoestische gitaar bij deze nummers en hij fluit er in de meeste tracks lustig en kunstig op los in een van Ennio Morricone’s muziek gekende stijl. Het album “El Tiradito (The Curse Of Sinner’s Shrine)” is een schitterende aanvulling op de “Sinner’s Shrine”-plaat uit 2022 en dus een haast verplicht aan te schaffen hebbeding voor alle fans van de betere Americana-muziek.

(valsam)