NIC CLARK - EVERYBODY'S BUDDY

Artiest info
 
facebook
label:  SideHustle / Little Village

Als je ooit behoefte hebt aan een vriend, zet dan gewoon het nieuwe studioalbum "Everybody's Buddy" van de Mexicaans  Amerikaanse muzikant Nic Clark op en laat zijn opbeurende en eerlijke liedjes je door die moeilijke levensmomenten heen loodsen. "Everybody's Buddy" werd geproduceerd door gitaarfenomeen Charlie Hunter in zijn nieuwe woonplaats Greensboro, NC en zal worden uitgebracht op Little Village op 16 juni 2023. "Everybody's Buddy" is een weerspiegeling van een alledaagse jongere die zijn best doet terwijl hij wordt geconfronteerd met onoverkomelijke uitdagingen waar de meeste Amerikanen dagelijks mee te maken hebben. Nic Clark stort zijn emoties uit op dit nieuwe album, en bij elke stap is er een dosis menselijkheid. Charlie Hunter (gitaar/bas) en George Sluppick (drums/Chris Robinson Brotherhood, Morgan James) duiken samen met Clark in deze veelal rustigere nummers, maar echt somber wordt het nooit. Mede door de warme sfeer die Clark in zijn muziek neerzet, en met swingende ritmes, voelt elk nummer toch vooral aangenaam en opgewekt aan. De groove die deze drie muzikanten creëren geeft werkelijk deze nummers een opbeurend en vrolijk gevoel. De teksten erkennen de moeilijkheden van het leven, maar de muziek laat ons zien dat we kunnen dansen terwijl we ons door onze ontberingen heen bewegen.

Nic Clark leerde al vroeg tijdens de opnames van "Everybody's Buddy" om zichzelf niet af te rekenen, wat ook de naam van een van de nummers bleek te zijn, "Don't Count Yourself Out". Hij heeft van jongs af aan een hard leven gehad in de strijd tegen een eetstoornis. In zijn tiener en twintiger jaren woog Clark meer dan 180kg.  Het is een dagelijkse strijd voor Clark, hoewel hij toegeeft dat zijn leven niet veel verschilt van dat van veel Amerikanen. De grote Bluesman Lightnin' Hopkins zei ooit: "The Blues is about feeling". Die simpele en directe uitspraak was de leidraad voor het nieuwe album van Clark. Elk nummer op dit album is opgedragen aan een persoon of ervaring in Nic's leven. Thema's als het overwinnen van depressie, angst en verslaving komen overal terug. Maar "Everybody's Buddy" resoneert ook over generaties en muzikale genres heen met Clark's verhalen over relatiebreuken, het zoeken van oma's advies, auto-ongelukken, paniekaanvallen, het drinken van veel te veel zwarte koffie, onbetaalde medische rekeningen, moeilijkheden op de middelbare school, en ga zo maar door. Het album opent met een Keb Mo geïnspireerd nummer, "Laughing In The Rain," met een poppy-hookachtig refrein. Nadat hij twee jaar lang tussen Noord-Californië en zijn thuisstaat Colorado had gereisd, kwam Clark's reis abrupt tot stilstand toen zijn geld op was. Al snel moest hij zijn oom naar de dagelijkse dialyse afspraken rijden in een tijd waarin zijn oom rouwde om de dood van zijn moeder, nadat hij 14 jaar voor haar had gezorgd. Het overlijden van Clark's oma was verwoestend en hij schreef "It'll Be Alright" om daarmee om te gaan.

De single "Try To Understand" is zo aanstekelijk dat het moeilijk te geloven is dat het geschreven is naar aanleiding van ongelukken die hij had met twee auto's toen hij 21 en 23 jaar oud was. "Good Advice" is de enige cover op het album, geschreven door J.B. Lenoir. Voordat zijn oma overleed, liep Clark naar haar huis toen hij nog zo zwaar woog en zijn vriendin het net had uitgemaakt. Na een vier uur durend gesprek met oma begon hij zijn reis om af te vallen en tot op de dag van vandaag zit hij in een 12-stappenprogramma voor zijn eetstoornis. Hij schreef de uitvoering van "Good Advice", maar het verlies van zijn oma kwam te vroeg. Hij heeft het nooit voor haar kunnen spelen. Dat het op "Everybody's Buddy" staat is zijn eerbetoon aan haar. Bijna elk nummer op dit album is opgedragen aan een goede vriend van Clark. Het laat zien hoeveel vriendschap voor de songwriter betekent. "Hurricanes" is een van de oudste nummers op het album en gaat naar zijn vriend, Gino Matteo. Terwijl Clark omging met de verwoestingen van zijn overgewicht en de niet aflatende spot op de middelbare school, sprak hij met Gino over depressie, want deze artiest had dit 15 jaar eerder ook meegemaakt.

"She's A Fighter" gaat over een echtpaar (een voedingsdeskundige en muzikant) die Clark echt hebben geholpen met zijn gewichtsverlies. De vrouw kreeg de diagnose kalkziekte en de medische rekeningen voor de chronische ziekte waren een constante strijd. Terwijl Clark hen storm na storm zag doorstaan, schreef hij deze song. Hoewel verslavingsproblemen in de familie voorkomen, was Clark zich er niet van bewust dat zijn overvloedige hoeveelheden dagelijkse koffie tijdens het begin van de Covid-19 pandemie zijn angst aanwakkerde, en dit hoor je in "Anxiety Blues". Met "How I Met The Blues" neemt het album een donkerdere wending, het is een nummer dat hij schreef toen hij nog maar 11 jaar oud was. De plotselinge dood van zijn 13-jarige neef maakte van de eerste dag van de zomervakantie een hel. Gelukkig leunde hij zwaar op de harmonica om emoties te uiten die hij op geen enkele andere manier kwijt kon. "Flying Blind" duikt terug in de strijd met de middelbare school. Deze keer waren het de problemen van zijn nichtje. De grote familie van Clark betekende dat ze allemaal op verschillende manieren hielpen, en Clark hielp zijn nichtje en neefje op te voeden. Hij heeft het nummer nooit voor haar uitgevoerd. Pedal steel speler DaShawn Hickman verschijnt samen met Clark in het nummer.  Het gelijknamige nummer "Everybody's Buddy" is Clark's themalied als zo'n positieve geest in deze wereld. Een combinatie van zijn favoriete songwriters Ray Bonneville en Jon Snodgrass, zingt Clark met lof voor al zijn vrienden. Het laatste nummer "Breathe Slow" doet een beroep op een vriend die een paniekaanval kreeg tijdens het rijden op de snelweg. Toen Clark hoorde dat dit was gebeurd, raakte hij ernstig in de war en schreef deze song. Ergens na het schrijven van het nummer kreeg Clark zelf een paniekaanval op de snelweg in Californië, en gelukkig was hij dicht bij een afslag, en kon hij zichzelf veilig naar een Walmart-parkeerplaats brengen om tot rust te komen. Nic Clark staat op "Everybody's Buddy" open voor vernieuwing en verbreding van zijn horizon. Dat heeft op deze plaat goed uitgepakt.