BERT JORIS - VOL. 3 ,THE OCTET SESSIONS

Artiest info
Website
facebook
Label : Jazz Master Tracks
Distr. : N.e.w.s. Distribution

Trompettist/componist/arrangeur Bert Joris (Antwerpen, 1957) behoort tot de absolute top van de Belgische jazzscene, zijn muziek werd gespeeld door The Vanguard Jazz Orchestra en het Jazz at Lincoln Center Orchestra. Hij trad op met sterren als Mel Lewis, Jimmy Cobb, Clark Terry, Lee Konitz, Joe Lovano, Enrisco Pieranunzi, Philippe Catherine e.v.a., hij was jarenlang lid van het befaamde Brussels Jazz Orchestra.
Op dit album worden zijn composities gespeeld door een octet bestaande uit hemzelf en een zevental top muzikanten uit Europa. Behalve leider, componist, arrangeur en te horen op trompet en flugelhorn Bert Joris, horen we trompettist Jean Paul Estiévenart (1985), ook uit België en iemand die helemaal in de voetsporen treed van Joris, hij speelde op meer dan 40 albums en is een veel gewild muzikant. Stéphane Guillaume (sopraansax, basklarinet en fluit) uit Frankrijk, winnaar van de prestigieuze Django Reinhardt Prijs is een alom geprezen muzikant, hij geeft ook les en leidt workshops tijdens het gerenommeerde festival in Marciac, Gideon Tazelaar op tenorsax, is een nieuw fenomeen in de Nederlandse jazz, protégé van saxofonist Benjamin Herman en slagwerker John Engels, hij studeerde in New York City aan de beroemde Juillard School of Music.

De veel gevraagde Belgische altsaxofonist Rob Banken, vooral werkzaam met HAST, een rockformatie. Op trombone good old Bart van Lier, al heel lang onderdeel van de Nederlandse jazz en de belangrijkste trombonist van zijn generatie, hij leidde het Metropool Orkest gedurende 25 jaar waarmee hij de langst zittende deelnemer is, hij speelde ook in de legendarische groepen The Skymasters en The Ramblers. Officieel stopte hij in 2022, maar voor dit album met composities van Bert Joris stofte hij zijn geliefde instrument weer af. Op contrabas horen we de Nederlander Jos Machtel, ooit begonnen als trompettist switchte hij naar de bas, hij kreeg les van Victor Kaihatu die hem zijn speciale duimtechniek bijbracht. Hij was lid van het Brussels Jazz Orch. waarmee hij bijna 10 cd’s opnam. Op drums alweer een Nederlander, Joost van Schaik, hij studeerde cum laude af aan het conservatorium in Hilversum en won in 1995 de Tama Drummers Award, een prijs voor de meest veelbelovende jonge drummer in de Benelux. Hij ging naar New York waar hij les kreeg van o.a. Jeff “Tain” Watts. Momenteel maakt hij deel uit van het Benjamin Herman Trio en het trio en quartet van Philip Catherine. Over de jaren werkte hij mee aan meer dan 40 cd’s.

De meeste composities die we hier horen werden gecomponeerd voor grote ensembles, bigbands en symfonie orkesten. Joris heeft het omgewerkt tot muziek voor een compactere groep zoals het hier te horen octet dat uitblinkt door een fraai afgewogen klank, hetgeen onmiddellijk duidelijk wordt in het openingsnummer “Triple” met solo’s van Joris op trompet en Guillaume op sopraansax. “Struttin’with Struttin” is min of meer gebaseerd op Struttin’with some Barbecue van Lil Hardin Armstrong, na de openingsfase horen we solo’s van Estiévenart op trompet en Guillaume op basklarinet. Het nummer stoomt lekker door gelijk een echte locomotief, als liefhebber van de klank is het echt genieten van de basklarinet. In “Connections”, een gevoelvolle compositie, kunnen we genieten van het fraaie geluid van Bart van Lier en Tazelaar. “Magic Box” laat een muzikale uitwisseling horen tussen Joris en Rob Banken op altsax en dat in een strak ritme, knappe muziek. In de jazzwals “Anna” is het lyrische geluid te horen van Guillaume op fluit, waarna Machtel excelleert op zijn bas gevolgt door een fijne solo van Tazelaar.

Kortom een fijn album met doorwrochte composities en superieur spel van 8 topmusici, waarvan 7 uit de Lage Landen, voorwaar een visitekaartje van de jazz in Nederland en België. Tot de toppers op dit album behoort alleszins het energieke “Mr. Dodo” met solo’s van Estiévenart en Joris gevolgt door een staccato deel met alleen de blazers in een razend tempo, opzwepende muziek ! “Sundown” begint in een relaxt tempo en ontwikkelt zich dan tot een snelle samba met fraai samenspel van basklarinet en trombone. Het is goed om weer eens te kunnen genieten van Bart van Lier. Hij is ook te horen in de afsluiter “King Combo”, een swingend stuk met Van Lier en Joris die zorgen voor een passend slot van dit top album.

Jan van Leersum.