MICHAEL FORMANEK ELUSION QUARTET - AS THINGS DO

Artiest info
Website
facebook
Label : Intakt

Michael Formanek (V.S, 1958) behoort tot de vooraanstaande groep jazzbassisten/componisten in de moderne jazz. Hij begeleidde jazzmusici als Freddie Hubbard, Joe Henderson, Dave Liebman en Fred Hersch e.v.a. In 1990 verscheen zijn eerste album onder eigen naam, hij werkte vaak samen met een ander fenomeen uit de free jazz Tim Berne.

Hier is hij te horen met zijn Elusion Quartet, zijn tweede album met dit kwartet, dat bestaat uit Tony Malaby op tenor- en sopraansaxofoon, Kris Davis op piano, Ches Smith op drums en vibrafoon en uiteraard Michael Formanek als componist en bassist. Allen afkomstig uit New York en leiders van hun eigen groepen.

Het openingsnummer “Bury The Lede” komt over als een brok samengespannen energie met donkere sax klanken en zich opstapelende piano clusters op weg naar een spetterende apotheose. In “Rewind” wordt er een versnelling teruggeschakeld en komen we in rustiger vaarwater. Saxofonist Tony Malaby excelleert hier met melodieus spel, samen met super relaxte spel van Kris wordt er een perfecte ambiance gecreërd waarvan het heerlijk genieten is. “In Turn ”neigt weer meer naar freejazz terwijl “Rockaway Beach” zich in alle rust ontrolt als een fraai muzikaal landschap met een hoofdrol voor Formanel met zijn warme basspel.

Daarvan kun je ook genieten in het nummer “Entropy” met een lange solo van Formanek slechts begeleid door Ches Smith, waarna de rest zich er langzaam bijvoegt, een van de sterkste nummers op dit zeer goede album. Het afsluitende “Gone Home”is ook een muzikaal juweeltje met warm en ingetogen spel van Tony Malaby. Een aanrader dit album van Michael Formanek en zijn gezellen.

Jan van Leersum.