MARJO LEINONEN & BUBLICANS – HOLY ROLLER

Artiest info
 
facebook
Label: Playground Music

‘Playground Music Scandinavia AB’ is de grootste onafhankelijke platenmaatschappij en distributeur in Scandinavië. Het bedrijf werd opgericht in 1999, heeft filialen in Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden en heeft distributiecentrales in Estland, Litouwen, Letland en Ijsland. De belangrijkste muziekgenres die ze beheren situeren zich in de wereld van blues, rock en pop. Enkele ook in centraal Europa gekende Zweedse artiesten onder hun hoede zijn rockzanger Eagle-Eye Cherry, popgroep ‘Ace Of Base’, de indie folkzanger José Gonzales en de rockgroep ‘Mando Diao’.

‘Playground Music’ stuurde ons deze week twee nieuwe platen op van tot op heden voor ons totaal onbekende Finse artiesten waarover we ook op het wereldwijde web niet al teveel informatie konden vinden. De eerste van dit tweetal is Marjo Leinonen, een 57-jarige Finse bluesrockzangeres die werd geboren in Kajaani, een klein stadje in de provincie Oulu en al een veertigtal jaren in de Finse hoofdstad Helsinki wonend. Zij heeft in het verleden al deel uitgemaakt van de groepen ‘Balls’, ‘Bigfeet & LaLa’ en ‘Marjo Leinonen & Viranomaiset’ en ze wordt in de Scandinavische vakpers wel eens de Janis Joplin van Finland genoemd.

De splinternieuwe cd die we hier wat nader zullen toelichten is er één van ‘Marjo Leinonen & Bublicans’ en heeft als titel “Holy Roller”. Zelf heeft Marjo Leinonen drie songs voor deze plaat geschreven, telkens met de hulp van één of meerdere bandleden van de ‘Bublicans’: dat waren de tracks “Cow”, “Treat Yourself Right” en de albumtiteltrack “Holy Roller”. Daarnaast componeerde gitarist en albumproducer Petri Kautto zes nummers voor de groep waaronder de twee songs die we hieronder op de video’s meegeven: “Loose Hat” en de R&B-ballad “No More Crying”.

Er werden ook drie nummers geselecteerd voor een coverversie op dit album met eerst “There’s A Light” van Shirley Ann Lee uit haar album “Songs Of Light” van 2012. Daarna volgt het uit 1951 stammende swingende gospelnummer “How I Got Over” van de ‘Clara Ward Singers’ en in 1962 een hit voor Mahalia Jackson. De laatste in het rijtje covers is Willie Dixon’s klassieker “Dead Presidents” uit het in 1964 uitgebrachte album “The Chess Box”. Hieruit blijkt overduidelijk dat deze Finse muzikanten hun klassiekers kennen, songs uit het rijke muziekverleden waar zij de mosterd voor hun eigen werk hebben gehaald.

(valsam)