LIVET NORD – PAPERBIRD

Artiest info
Website
facebook
Label: Kakafon Records
Info: Hemifran

Livet Nord is een Zweedse klassiek geschoolde violiste uit Göteborg die in haar lange carrière al op meer dan 60 albums van verschillende Scandinavische artiesten heeft meegespeeld en in de laatste 25 jaar de hele wereld heeft afgereisd om met diverse ensembles zoals het sextet ‘New Tide Orquesta’ en het trio ‘Kaja’ mee te gaan optreden, naast een hele reeks andere Zweedse muzikanten.

In 2015 werd Livet Nord in eigen land uitgeroepen tot ‘Artist Of The Year’ op het Zweedse ‘Folk And World Music Gala’. Zij is ook de eigenares van het Zweedse platenlabel ‘Kakafon Records’ waar vele lokale muzikanten een kans krijgen om een plaat op te nemen. Daarnaast organiseert ze ook tournees, concerten en festivals in haar thuisland voor allerlei Zweedse artiesten.

Toch komt ze nu pas met haar eerste soloplaat “Paperbird” op de markt, een album waarvoor Livet Nord instrumentale bijstand heeft gekregen van een twintigtal muzikanten die bijna allemaal uit Zweden komen. Het is dan ook in het folkmuziekgenre dat ze de elf nummers op haar eerste album heeft opgenomen. De muziek bij deze tracks werd door haar gecomponeerd in 2021 voor de theaterproductie ‘Ska Det Vara Så Här??!”, een in het circus opgevoerd stuk dat handelt over een volwassen meisje dat treurt om de dood van haar dode lievelingsvogeltje.

Op de hieronder toegevoegde video kunt u luisteren naar de albumafsluitende song “Nu Slår En Blomma Ut (A Flower Is Blooming)” die gebaseerd is op een gedicht van de Zweedse journalist, schrijver en dichter Stig Dagerman die in de 20e eeuw leefde van 1923 tot 1954 en dus amper 31 jaar was toen hij overmand door depressies zichzelf van het leven benam. De nummers op “Paperbird” worden in uiteenlopende stijlen gebracht zoals rock, klezmer, folk, reggae, tango en jazz.

Sinds de plaat klaar was werden er voor de officiële release van het album al drie nummers uit de elf tracks geselecteerd om als singles op de markt te worden gebracht: eerst was er “Suddenly She Passed By (Plötsligt Gick Hon förbi)” in oktober 2022, daarna volgde “The Angry Girl (Arga Flickan)” in februari 2023 en begin mei verscheen de derde single “Solace (Tröstpolska)”. Dat zijn stuk voor stuk knap georkestreerde instrumentale filmische nummers uit “Paperbird” die als representatief voor het hele album van Livet Nord kunnen gelden.

(valsam)
“The Swedish classically trained violin player Livet Nord has a very long career in the world of folk music. Yet, it is only now that she has released her first solo record ‘Paperbird’ with eleven instrumental compositions. For their recording, she could fall back on the support of 19 different Swedish musicians and their specific instruments.“ – www.rootstime.be