WYLIE & THE WILD WEST – BUNCHGRASS

Artiest info
Website
facebook
Label: Hi-Line Records

Wylie Gustafson is een 62-jarige Amerikaanse singer-songwriter uit Conrad in de staat Montana die al sinds meer dan 30 jaar met zijn band ‘The Wild West’ optreedt om daarbij zijn traditionele country- en country & western-songs te spelen. De vijf leden van ‘The Wild West’ zijn momenteel contrabassist Dennis Crouch, elektrische gitaristen Mark Thornton en Chris Scruggs die ook op lap steel speelt, fiddler en altvioolspeler Billy Contreras en drummer Matty Meyer.

Wylie Gustafson werd in de Verenigde Staten ook beroemd omwille van zijn gejodel in de nationale televisiereclame voor de internet-zoekmachine Yahoo door heel luid ‘Ya-hooo-ooo!’ te jodelen en hij doet daarnaast ook nog meer TV-werk als voice-over bij diverse programma’s. Dat jodelen doet hij soms zelfs ook nog in zijn ‘old school’-countrymuziek.

Sinds hun debuut hebben ‘Wylie & The Wild West’ al meer dan 20 albums opgenomen en daar komt nu alweer een nieuw exemplaar bij met de plaat “Bunchgrass” die vorig jaar in maart in de ‘Sidekick Sound Studios’ in Nashville, Tennessee werd opgenomen. Op het album “Bunchgrass” brengen ‘Wylie & The Wild West’ in totaal veertien nummers waaronder een zevental originele composities van Wylie Gustafson zelf. Hij maakte daarenboven ook nog een modern arrangement van de C&W-traditional “Cowboy Soliloquy”.

De overige nummers op “Bunchgrass” zijn coverversies van bekende en minder bekende folk- en countrysongs. Zo begint het album met de song “Ribbon Of Darkness”, geschreven door de onlangs op 1 mei overleden Canadese folkzanger Gordon Lightfoot voor Marty Robbins die er in 1965 een hitje mee scoorde. Het nummer belandde daarna in 1966 ook nog op het debuutalbum “Lightfoot!” van de auteur zelf.

Andere gecoverde songs zijn de ballad “Rum And Rodeo” van Heather Myles uit 1991, het nummer “At My Window” van Townes Van Zandt uit diens gelijknamige album van 1987, het in 1957 door Elvis Presley in de film ‘Jailhouse Rock’ gezongen liefdesliedje “Young And Beautiful” en de song “In Tall Buildings” van John Hartford uit diens album “Radio John” van 1971. Ook het nummer “Dry Land Farm” dat u op de eerste video kunt beluisteren is een coverversie van een song van Butch Hancock uit zijn plaat “Own & Own” van 1994.

Op de tweede audiovideo horen we ‘Wylie & The Wild West’ één van de zeven eigen composities van Wylie Gustafson brengen met de song “Straight Up Country Music”. Van zijn zelfgeschreven songs onthouden we vooral “Water Of The Jordan”, de mooie ballad “Flying” en het catchy fiddle-nummer “Hiline Waltz”, de tot dansen uitnodigende instrumentale afsluiter van deze zeer leuke plaat.

(valsam)