PK KERÄNEN – SEROBI SONGS

Artiest info
Website
facebook
Label: Playground Music

‘Playground Music Scandinavia AB’ is de grootste onafhankelijke platenmaatschappij en distributeur in Scandinavië. Het bedrijf werd opgericht in 1999, heeft filialen in Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden en heeft distributiecentrales in Estland, Litouwen, Letland en Ijsland. De belangrijkste muziekgenres die ze beheren situeren zich in de wereld van blues, rock en pop. Enkele ook in centraal Europa gekende Zweedse artiesten onder hun hoede zijn rockzanger Eagle-Eye Cherry, popgroep ‘Ace Of Base’, de indie folkzanger José Gonzales en de rockgroep ‘Mando Diao’.

‘Playground Music’ stuurde ons deze week twee nieuwe platen op van tot op heden voor ons totaal onbekende Finse artiesten waarover we ook op het wereldwijde web niet al teveel informatie konden vinden. De eerste van dit tweetal was de cd van ‘Marjo Leinonen & Bublicans’ en album nummer twee is de cd “Serobi Songs” van de 59-jarige Finse rockmuzikant PK Keränen. Hij is in eigen land wellicht het best gekend als frontman van de rockgroep ’22-Pistepirkko’ die al meer dan 40 jaar geleden in de Finse dorpjes Utajärvi en Muhos als een initieel punkrock spelende formatie werd opgericht.

Volgens onze info kwam deze plaat al in 2020 tot stand maar door de coronaperikelen kreeg ze in de voorbije jaren niet de nodige aandacht die ze verdiende en derhalve wordt anno 2023 een tweede poging gewaagd om hiermee internationaal te scoren. De negen nummers die PK Keränen voor zijn soloplaat heeft gecomponeerd zijn toch heel wat rustiger dan wat hij met zijn band pleegt te brengen.

Zo begint het album met het zeer knappe nummer “Borderline Blue”, een akoestische piano- en gitaarballad die hij heel zacht en intimistisch zingt. Ook het daaropvolgende “Let Go” (zie 2e video) kan niet echt als een rocksong gecatalogeerd worden, wat trouwens ook nog geldt voor track nummer drie “Say You’re Mine”. Pas bij het volgende nummer “Out Tonight” worden de rockteugels helemaal gelost zoals u kunt vaststellen op de eerste video waarin PK Keränen het nummer live brengt. De aandacht voor melodie en harmonie blijft echter altijd aanwezig in de resterende nummers op “Serobi Songs” en dat zorgt voor relaxte momenten bij de songs “Too Much Time” en albumafsluiter “Sad Girl”, onze favoriete track uit deze zeer aangenaam beluisterbare plaat.

Bij de plaatopname in Helsinki waren er ook maar twee muzikanten die in de studio voor de bijhorende instrumentatie hebben gezorgd: PK Keränen zelf speelde alle gitaarpartijen in en zorgde voor de drum programmering en de Finse jazzmuzikant Valtteri Laurell droeg zijn steentje bij op keyboards en piano en hij maakte eveneens de arrangementen voor de strijkers die we bij enkele van deze songs horen.

(valsam)