DAN TUFFY & SONG CREW – COUNTRY STAR

Artiest info
Website
facebook
Label: Smoked Recordings
Info: Hemifran

Dan Tuffy is een Australische muzikant uit Kempsey, New South Wales die al sinds meer dan 25 jaar zijn thuishaven en zijn levenspartner heeft gevonden in Nederland. In Australië maakte hij vanaf 1984 als bassist deel uit van de psychedelische folkrockgroep ‘Wild Pumpkins At Midnight’ waarvan alle bandleden begin jaren ‘90 eerst naar Londen verhuisden om uiteindelijk in 1993 in Nederland te belanden en in 1998 een einde aan het bestaan van de groep te maken. Dan Tuffy vond er zijn levenspartner en kreeg samen met haar twee kinderen die nu al volwassenen zijn geworden.

Toch was het pas in 2017 toen hij als singer-songwriter zijn debuutalbum “Songs From Dan” heeft opgenomen, een plaat die in 2020 werd opgevolgd door een tweede uitstekende album “Letters Of Gold”. Nadat de coronapandemie gedurende twee jaar voor een ‘stand still’ heeft gezorgd komt Dan Tuffy nu met een derde studioalbum dat “Country Star” als titel heeft gekregen en op 2 juni wordt uitgebracht als een album van ‘Dan Tuffy & Song Crew’.

Daarop brengt hij negen eigen composities waarvan de hierbij op de twee audiovideo’s te beluisteren poppy song “Silver Morning” en het prachtige “Polecat” tot stand kwamen in een co-auteurschap met Madelief van Vlijmen, zijn vaste bassiste sinds meer dan zes jaar. Deze plaat werd integraal live opgenomen in de ‘Studio 150’ in de Bethlehemkerk in Amsterdam met multi-instrumentaliste Madelief van Vlijmen van de band ‘Madlife’ als backing vocaliste, bassiste en toetseniste op piano, Hammondorgel en synthesizer. Stefan Wolfs speelde bij de opname op akoestische en elektrische gitaren en pedal steelgitaar, de uit Sarajevo afkomstige albumproducer Zlaya Loud op diverse synthesizers en Mischa Porte op drums en percussie.

De albumopeningstrack en eerste single “Don’t Smoke In Bed” is meer dan 20 jaar oud en werd voor het eerst opgenomen door Dan Tuffy toen hij nog deel uitmaakte van het Nederlandse bluesrocktrio ‘Big Low’. Het sober gezongen nummer “Firetails” is bijzonder knap doch ook heel minimalistisch georkestreerd, net als het daaropvolgende “Home Sweet Sunshine” dat met subtiel dreigende orgelklanken werd omkleed.

Dan Tuffy is ook gekend omwille van zijn verhalende liedjes en hier doet hij dit in de nummers “Where Does The Money Go”, “Venom And Mud” en “Man Of Feeling”. Als afsluiter brengt Dan Tuffy het beklijvende akoestische liedje “Up A Tree” waarmee dit 34 minuten durende album naar ons gevoelen veel te vroeg aan zijn einde is gekomen. Hopelijk moeten we niet opnieuw drie jaar wachten op een vierde plaat van deze Australisch-Nederlandse singer-songwriter.

(valsam)
“Three years after his second solo record ‘Letters Of Gold’, the Australian-Dutch singer-songwriter Dan Tuffy has now released a new album called ‘Country Star’ that he recorded live with his band ‘Song Crew’. It is not containing country music, but nine excellent self-composed indie folk and rootsy tracks.“ – www.rootstime.be