BILLY JONES – ROY ON THE HILL

Artiest info
Website
facebook
Label: Beejayzus Music
Info: Hemifran

Singer-songwriter Billy Jones heeft al een heel gevarieerd leven als muzikant achter de rug. Hij werd geboren in Edinburgh, Schotland als kind van Ierse ouders en groeide op in Bathgate, een industriële staal- en mijnstad in West Lothian in de Schotse Lowlands. Maar sinds begin jaren ‘90 woont en werkt hij in Zweden waar hij naast fiddler en percussionist Jonas Liljeström als zanger en gitarist deel uitmaakt van de groep ‘Slàinte’, wat een Keltisch en Iers woord is voor ‘gezondheid’ zoals door ons gebruikt om te toosten bij een drankje. ‘Slàinte’ speelt Ierse, Schotse en Amerikaanse folkmuziek waaraan allerlei elementen uit de country-, blues- en rockmuziek worden toegevoegd.

Dat is eigenlijk ook zo’n beetje wat deze 70+-er Billy Jones op zijn soloplaten doet zoals nu op zijn nieuwste album “Roy On The Hill” waarop hij elf eigen composities en een versie van één Schotse traditional “Margaret’s Waltz” heeft verzameld. De zeer mooie melancholische albumtiteltrack waarop Emily Brown harmony vocals zingt kunt u beluisteren in de eerste video bij deze recensie en de tweede audiovideo laat u kennismaken met de Keltische verhalende folksong “October” uit deze plaat.

Alle songs voor dit album werden opgenomen in de ‘Nobel Street Studios’ in Göteborg met Danny Johansson als producer. Jonas Liljeström - zijn collega bij ‘Slàinte’ - speelt als fiddler ook mee op deze plaat en voor de overige instrumentatie werden Tony Tuddenham op drums en mandoline, David Odlöw op melodeon, accordeon en lap steelgitaar, Simon Ericson op banjo en producer Danny Johansson op basgitaar en akoestische en elektrische gitaar in de opnamestudio gehaald. De Zweedse zangeres Jessica Ericsson zorgt voor mooie backing vocals bij het nummer “Anything”.

Al van bij de aanstekelijk meezingbare openingstrack “Mirror, Mirror” worden accordeon en viool bovengehaald in de instrumentale begeleiding waarna fiddle en banjo die rol overnemen voor het volgende uptempo gebrachte liedje “Thunder”. Het zachtjes voortkabbelende liedje “Till The Moon Goes Down” catalogeren we bij het beste werk uit dit aangenaam beluisterbare album van Billy Jones, maar ook andere tracks zoals “Anything”, het swingende “The Way” en het walsende “Fool” willen we hier in de volgende weken zeker nog wel een aantal keren door de speakers horen weerklinken.

(valsam)
“Aged way over 70, the Scottish born singer-songwriter Billy Jones is now living for more than 30 years in Sweden where he has been playing his traditional folk and country music in the duo ‘Slàinte’ with fiddler Jonas Liljeström. Several decennia after the release of his debut album, Billy has now created a wonderfully arranged and performed new record called ‘Roy On The Hill’.“ – www.rootstime.be