NEIL PEARLMAN – REFRACTIONS

Artiest info
Website
facebook
Label: TradCafe Records

Neil Pearlman is een Amerikaanse jazzpianist uit Portland, Maine die zich heeft toegelegd op het spelen van traditionele folkmuziek op jazzy wijze. Hij brengt nu een eerste soloplaat op de markt onder de titel “Refractions” met daarop negen traditionele nummers uit de Schotse en Keltische songtraditie en de daaraan gelieerde doedelzak- en fiddlemelodieën.

Neil Pearlman speelt al deze nummers op zijn ‘Yamaha CX7’-vleugelpiano in de ‘Simpson Street Studios’ in Thropton, Northumberland. Deze stokoude songs werden door hem in een modern arrangement gestoken en hij producete het album ook zelf. De liefde voor deze traditionele Schotse muziek kreeg hij via zijn beide ouders ingelepeld. Zijn vader was de bekende fiddler Ed Pearlman en ook zijn moeder speelde mee in hun familiegroepje ‘Highland Soles’ waar hij en de andere kinderen uit het gezin eveneens allemaal deel van uitmaakten.

De titels van de tracks kunnen we hier zelfs niet uitspreken, met uitzondering dan van de nummers “George Mc Hardy / The Rock And The Wee Pickle Tow”, het van Mary Ann Kennedy gekende “John MacDonald Of Coll View” en het op de eerste video in een live-uitvoering te horen “Reel For Carl”. Op de tweede video hoort u Neil Pearlman het nummer 'S I Mo Cheist An Gille Donn’ op zijn piano spelen, iets wat blijkbaar zoveel betekent als "The Brown Haired Lad is My Darling".

Neil Pearlman is naast een begenadigde pianist blijkbaar ook een goede stepdanser. Of hij dat dansen doet op zijn eigen pianomuziek weten we niet. Maar dit is geen echt gemakkelijke plaat om te beluisteren en daarom wellicht ook enkel aan te bevelen bij wie van jazz-geïnspireerd solopianospel houdt.

(valsam)