DELEAYAMAN – THE SUDBURY INN

Artiest info
Website
facebook
Label: TTO Records
Distr.: Sonic RendezVous

‘Deleyaman’ is een in 2000 opgericht duo folkmuzikanten uit Normandië, Frankrijk bestaande uit de van Los Angeles afkomstige Amerikaanse zanger en multi-instrumentalist Aret Madilian met Grieks-Armeense roots en de Franse zangeres Beatrice Valantin. Sinds hun debuut hebben ze al negen platen opgenomen en uitgebracht met als meest recente realisatie het elf nummers tellende album “The Sudburry Inn”, de opvolger van hun in 2020 uitgekomen album “Sentinel”.

Drie van die elf liedjes zijn gedeeltelijk geïnspireerd op gedichten van de Amerikaanse dichter Henry Wadsworth Longfellow die in 1862 de dichtbundel “Tales Of A Wayside Inn” heeft geschreven. Hij baseerde zijn werk op waargebeurde verhalen die door reizigers werden verteld rond de open haard van de Wayward Inn in Sudbury, Massachusetts. Ook een serie andere gedichten van o.a. Emily Brontë en Paul Verlaine hebben dienst gedaan als belangrijkste inspiratiebron voor Aret Madilian bij het schrijven van de poëtische songteksten voor dit album.

‘Deleyaman’ brengt de nummers op de tonen van zachte ingetogen folkmuziek die ze samen hebben ingespeeld met Artyom Minasyan op het dubbelriet-blaasinstrument doedoek, Mádálina Obreja op viool, Pierre Baillot op oud, bamboefluit bansuri en sopraansaxofoon, Eric Plandé op fluit en tenorsaxofoon en Benoit Fournier op drums.

Op de video kunt u het als eerste single uitgebrachte nummer “A Tale” beluisteren dat als vrij representatief kan worden beschouwd voor de meeste tracks op “The Sudburry Inn”. Ook het gebruik van enkele oude traditionele folkinstrumenten kenmerkt het geluid van deze groep. Wij zijn zeer gecharmeerd door de liedjes die Beatrice Valantin met haar kristalheldere stem zingt zoals het intimistische “Many Years Late” en het Franstalige “La Saulaiie”.

Maar ook de door beide muzikanten samen gezongen nummers “Another Evening” en “Gold Is Fading Into Gray” intrigeren en beklijven van begin tot einde. En het door Aret Madilian schitterend gezongen zes minutend durende liedje “Moment Of Peace” willen we samen met “Many Years Later” zelfs tot mooiste songs uit dit album benoemen. Muzikaal is dit een heerlijk minimalistisch georkestreerde plaat geworden met overwegend intieme ballads die door twee uitstekende stemmen worden gezongen, kortom een absolute aanrader voor alle liefhebbers van de betere sfeervolle folksongs.

(valsam)