THE MURLOCS – CALM YA FARM (LP)

Artiest info
Website
facebook
Label: ATO Records

“Calm Ya Farm” is de nieuwste plaat van de Australische R&B- en rockformatie ‘The Murlocs’ uit Melbourne. Het is de opvolger van hun vorig jaar uitgebrachte album “Rapscallion” en voor deze nieuwe schijf lieten ze zich inspireren door het iconische album “Sweetheart Of The Rodeo”, de zesde countryrockplaat van de Amerikaanse folkrockgroep‘The Byrds’ uit 1968. Wij kregen deze nieuwe plaat van ‘The Murlocs’ aangeboden in een olijfgroene vinyluitvoering.

Deze band werd in 2011 opgericht door zanger en mondharmonicaspeler Ambrose Kenny-Smith en heeft sindsdien ook gitarist Cal Shortal, bassist Cook Craig, keyboardsspeler Tim Karmouche en drummer Matt Blach in zijn rangen. Ambrose Kenny-Smith en Cook Craig maken bovendien ook nog steeds deel uit van de Australische rockformatie ‘King Gizzard & The Lizard Wizard’, opgericht in 2010.

‘The Murlocs’ hebben inmiddels al zes studioalbums op hun conto staan met “Loopholes” in 2014 als debuutplaat en dit album “Calm Ya Farm” is hun zevende release. De melodieuze openingstrack “Initiative” is ook de eerste single uit het album en die kunt u beluisteren op de derde video bij dit verhaal. Daarvoor hebben we echter nog twee andere tracks uit “Calm Ya Farm” weerhouden voor de twee andere video’s: eerst is er “Undone And Unashamed” en daarna het leuke croonersliedje “Queen Pinky”.

Er staan in totaal twaalf nummers op deze plaat die de gezellige sfeer van de ‘swinging sixties’ bij de luisteraars zullen oproepen. In de songs “Common Sense Civilian”, “Russian Roulette” en “Centennial Perspective” klinken ‘The Murlocs’ zoals de Britse pop- en rockformatie ‘The Hollies’ in de jaren ’60 toen die optraden met hun leadzanger Allan Clarke. Het is pas bij het door de mondharmonicaklanken van Ambrose Kenny-Smith geïntroduceerde nummer “Superstitious Insights” dat we het enige echte ‘Murlocs’-geluid kunnen definiëren. Ook de samen met drummer Matt Blach gecomponeerde ballad “Smithereens” bezit naar ons gevoelen een behoorlijke portie hitpotentieel. Daarna is “Forbidden Toad” een volledig instrumentale track en de mooie albumafsluiter “Aletophyte” sluit naadloos terug aan bij de sound van de eerste helft van dit album.

“Calm Ya Farm” is een sterk variërend album dat behoorlijk afwijkt van de vorige psychedelische en garagerockplaten van ‘The Murlocs’ maar het dient gezegd te worden dat dit vijftal Australiërs op deze zevende plaat in zo goed als elk van de twaalf nummers weet te excelleren. We zijn dan ook heel benieuwd hoe we ze op een volgend album bezig zullen mogen horen. Maar hoe ze dezer dagen klinken kunt u in september zelf al gaan beluisteren tijdens hun vier geplande concerten in de Benelux: drie in Nederland en ééntje in de ‘AB Box’ van Brussel.

(valsam)