THE HEAVY HEAVY – LIFE AND LIFE ONLY (LP)

Artiest info
Website
facebook
Label: ATO Records

Hoera, de vinylplaat is weer helemaal terug en zal de liefhebbers van de geur van vinyl en van de krassende pick-upnaalden mateloos plezieren. De Britse formatie ‘The Heavy Heavy’ uit Brighton liet ons zo’n vaalgroen gekleurd 33-toerenexemplaar geworden van hun debuutalbum “Life And Life Only”. We vertellen er u met veel plezier meer over in de volgende recensie.

In tien vlotte rock-, folk- en popsongs maken we kennis met deze band rond zanger, songschrijver, albumproducer en multi-instrumentalist William Turner, de meestal harmonieus meezingende zangeres Georgie Fuller en drummer Chris Reynolds die samen dus ‘The Heavy Heavy’ bevolken. We krijgen stuk voor stuk zonnige liedjes te horen waar je als luisteraar alleen maar vrolijk kunt van worden, getuige hiervan de drie songs uit het album die we hier op de video’s meegeven: “Miles And Miles”, “All My Dreams” en “Go Down River”.

Maar dat hadden net zo goed de zeven andere tracks uit “Life And Life Only” kunnen zijn want onze zoektocht naar iets mindere songs op deze plaat leverde geen resultaat op. Het is evenzo genieten van aan de ‘golden sixties’ en dito ‘seventies’ herinnerende nummers als “Man Of The Hills” dat we hier in een rockende studioversie en in een even swingende live-versie te horen krijgen of de tracks “Why Don’t You Call?” en de schitterende ballad “Sleeping On Grassy Ground”.

We moeten hier ook even stilstaan bij de door William Turner en Georgie Fuller harmonieus samen gezongen folky albumafsluiter “Guinevere”, een gecoverd nummer van het titelloze debuutalbum “Crosby, Stills & Nash” van dit trio uit 1969. Er zijn overigens nog twee andere songs te horen die ‘The Heavy Heavy’ op hun eerste album heeft gecoverd. Zo brengen ze hun versie van de song “Real Love Baby”, een nummer uit de in 2017 verschenen plaat “Pure Comedy” van ‘Father John Misty’ en ook het 7 minuten durende “Desert Raven” is een gecoverde compositie van Jonathan Wilson die we voor het eerst in 2011 hoorden op diens album “Gentle Spirit”.

De in de vakpers gemaakte vergelijkingen met ‘Fleedwood Mac’, ‘Jefferson Airplane’ of ‘The Mamas And The Papas’ en ‘The Magic Numbers’ hebben volgens ons allemaal enig recht van bestaan, maar ‘The Heavy Heavy’ is bovenal een leuke ontdekking anno 2023 voor wie van dit soort nostalgische muziek houdt.

(valsam)