THE TELESCOPES – OF TOMORROW

Artiest info
Website
facebook
Label: Tapete Records
Distr.: Sonic RendezVous

De Engelse ‘space rock’- en ‘dream pop’-formatie ‘The Telescopes’ werd al in 1987 opgericht door zanger-componist Stephen Lawrie uit Northumberland. 35 jaar later is hij nog de enige constante die als bandlid overblijft van de groep die in deze periode zo’n 20-tal leden heeft zien passeren. Een elftal albums en vijf re-releases later krijgen we nu een splinternieuwe plaat van ‘The Telescopes’ of eigenlijk toch wel van Stephen Lawrie alleen aangeboden. Het vijftiende album “Of Tomorrow” werd uitgebracht op het bekende Duitse ‘Tapete Records’-label uit Hamburg.

Deze nieuwe plaat bevat zeven nummers die Stephen Lawrie ervoor heeft geschreven en die hij helemaal alleen opnam en producete in zijn eigen studio in Shropshire. De psychedelische openingstrack en eerste single “Butterfly” hebben we op de video aan deze recensie toegevoegd. Toch zijn de nummers op “Of Tomorrow” heel wat minder experimenteel en psychedelisch dan op vroegere albums van ‘The Telescopes’ met deze keer veel meer aandacht voor melodie en ritme.

Dat is zo o.a. voor de songs “Everything Belongs”, “Where Do We Begin?” en de popballad “Only Lovers Know” (zie 2e video) die wij omwille van zijn hitpotentieel graag uitroepen tot onze favoriete track van dit album. Stephen Lawrie zingt dit nummer alsof hij in een metersdiepe depressie zit en zijn laatste adem zal gaan uitblazen, maar de melodie bij deze aan de ‘golden sixties’ herinnerende song is zeer catchy en betoverend mooi. Wij horen er vooral de invloeden in van Lawrie’s favoriete groep ‘The Velvet Underground’ zoals zij destijds hun hit “Pale Blue Eyes” brachten.

Opvallend bij deze zeven nummers is dat elke song zijn eigenheid heeft gekregen, ofwel door de muziek en melodie ofwel door de specifieke zangwijze door Stephen Lawrie. Dat geldt ongetwijfeld ook voor de drie resterende tracks op “Of Tomorrow”: het stevig rockende “(The Other Side)”, het op een heerlijke riff drijvende “Under Starlight” en de bijna 9 minuten durende klankenverzamelende afsluiter “Down By The Sea”. Het zijn allemaal songs met steeds weer repetitieve teksten en refreintjes. Het is voor velen onder ons misschien wel even wennen aan dit album van ‘The Telescopes’ maar na enkele draaibeurten kan je maar heel moeilijk van de ‘replay’-knop afblijven.

(valsam)