PAUL BODDY & THE SLIDE WINDER BLUES BAND – NOSY NEIGHBORS

Artiest info
Website
facebook
label: Blackbird Records

 

“SWBB is a community, that weaves Chicago and Texas style blues with Mississippi Delta Slide Guitar & Barrelhouse Piano…”

Op hun Facebook kan je vinden dat de SWBB uit Doylestown (Pennsylvania) afkomstig zijn en, dat hun muziek beoogt “de blues uit Chicago en Texas te verweven met Mississippi Delta slide gitaar & ragtime piano…”. Zanger, gitarist, producer en songwriter Paul Boddy richtte de Slide Winder Blues Band op, die ondertussen méér dan een band, maar ook een “community” is. Een gemeenschap, die inductees van de PA Blues Hall of Fame en de winnaar van de Bucks Happening List in de categorie “Best Band verenigt en positioneert, waardoor Slide Winder zijn auditieve voetafdruk kan uitbreiden.

Uit zijn jeugd herinnert Paul Boddy zich hoe hij luisterde naar zijn grootmoeder die de blues zong in clubs en tijdens familiebijeenkomsten in Londen en, dat hij zijn oom John zag repeteren op zaterdagochtend in het magazijn van zijn vader in Londen. In 1999 richtte Paul Boddy Cayman Records op en was hij de producer van Bob Lowery’s album, ‘Yellow Light’. Na meer dan veertig jaar optreden en meespelen op albums van Freddie King en Duane Allman, muziek schrijven en opnemen in meerdere genres, vormde hij in Bucks County de Slide Winder Blues Band. De vijf kernleden van de band zijn naast de oprichter Paul Boddy (zang, gitaar), zangeres Lori Gaston, toetsenist Glenn "The Wizard" Hale, bassist Chuck Hearne en drummer Jim Bowman.

Eind 2020 verscheen hun debuut-ep, ‘Friends of Tuesday’. Hun eerste full lengt album verscheen recent en kreeg de titel, ‘Nosy Neighbors’. Het is een album met 10 originele nummers en twee goed gekozen covers op de tracklist. De opnames gebeurden met de kernleden van de band, Jeannie & Carol Brooks verzorgen de achtergrondzang, terwijl de blazerssectie bestond uit Jay Davidson op Sax, Steve Jankowski op trompet en Ian Grey op Trombone.

De deuren gaan open met een midtempo blues, een opgewekte Paul Boddy-origineel, “Trouble Finds Me Everyday”. Het is Glen Hale's barrelhouse-piano die hier de meeste aandacht trekt. De opener wordt gevolgd door een funky versie van Tampa Red's "Hurts Me Too" met een mooie orgelsolo, gevolgd door een mooie slide solo van Paul en wat call and response met het koor. Alles vertraagt dan even met "Hanky Panky Blues", op “Baby Let's Try Again" doet de slidegitaar in de intro even denken aan Elmore James, maar het is Glen Hale's barrelhouse-piano die, tijdens de smeekbede, de meeste aandacht trekt. In de exotisch klinkende titelsong dankt Boddy God voor de buren die alles zien wat zijn bedriegende vrouw doet. Een apart verhaal op geweldige muziek. "Milk & Cookies" grijpt terug naar Boddy’s lagere schooltijd met een swingend eerbetoon aan zijn jeugd. Tijd voor nog meer! "Right Way Up" is een prima uptempo nummer, waarbij de band en het koor hun talenten vermengen en "Blues is Company" is een rockend blues nummer met Jeannie en Carol die klinken als een volledig koor. De tweede cover, “Delta Lady” is een compositie van Leon Russell, die Joe Cocker ook ooit erg knap wist te brengen. "Bells & Whistles" opent met wat slide gitaar en met een geweldige groove, die door de ritmesectie wordt neergezet. Ze worden hierbij geholpen door de blazerssectie, die deze funky track echt aan het koken krijgt. Na Glen Hale's kabbelende orgelsolo en Boddy’s snedige wah-wah’s aan het einde, verlang je zeker naar meer. "Jam It In" is daarna nog een funky nummer waarin de blazers knallen en het koor uitstekend afwerkt. Op het laatste nummer, "Trash Can Head" dat door de nola-geïnspireerde piano van Hale opvalt, vliegen de méér dan zes minuten snel voorbij. Het nummer lijkt op een studiojam met in het refrein de titel als enige tekst. Boddy laat bij dit alles zijn gitaar wat méér Hawaïaans klinken.

“'Nosy Neighbors', the studio debut by Paul Boddy & The Slide Winder Blues band, is an instant bullseye…” (ESC, Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

‘NOSY NEIGHBORS’: tracklist: 01. Trouble Finds Me Everyday – 02. Hurts Me Too [Tampa Red] – 03. Hanky Panky Blues – 04. Baby Let’s Try Again – 05. Nosy Neighbors – 06. Milk & Cookies – 07. Right Way Up – 08. Blues Is Company – 09. Delta Lady [Leon Russell] – 10. Bells & Whistles – 11. Jam It In – 121. Trash Can Head: Paul Boddy, w/ or as [noted] | Credits: Paul Boddy: lead vocs, guitar / Lori Gaston: b-vocs / Glenn "The Wizard" Hale: organ, piano, accordion / Chuck Hearne: bass / Jim Bowman: drums & Jeannie & Carol Brooks: b-vocs / Jay Davidson: sax / Steve Jankowski: trumpet / Ian Grey: trombone.

Discography PAUL BODDY & THE SLIDE WINDER BLUES BAND: Nosy Neighbors [2023] | Little Bit o’ Soap (single) [2021] | Friends of Tuesday (EP,6#) [10/2020] |