DAVE BASS - THE TRIO VOL. 3

Artiest info
 
facebook
Label : Dave Bass Music.com

Dave Bass is een bekende pianist/componist uit de California Jazz Scene, dit is zijn zesde cd als leider en zijn derde in de serie The Trio. Op zijn eerste albums wist hij zich omringd door jazz coryfeeën als Phil Woods, Ernie Watts, Ted Nash en Mary Stallings. Zijn albums werden goed ontvangen in de media, maar in 2021 veranderde hij zijn bezetting en keerde terug naar het oerformaat van de jazz, het piano trio. “In jazz, the piano trio is one of the most demanding and revealing disciplines- perhaps the ultimate challenge for a jazz pianist. There is nowhere to hide, and all is revealed. When succesful, the trio format allows for a wonderful telepathy between the players, and I am delighted that this has happened with bassist Kerry Washington and drummer Scott Gordon “, aldus Dave Bass. Behalve deze twee die ook al aanwezig waren op deel 1 en 2, horen we op drie nummers gitarist Barry Finnerty die opnam met Miles Davis, de Brecker Brothers en Hubert Laws.

Het album opent met de klassieker ”As long as there’s music” van Jule Styne en Sammy Cahn, Frank Sinatra introduceerde het in 1944. Dave veranderde de maat van 4/4 naar 6/4 waardoor het toch een heel andere uitstraling krijgt. Dave heeft een gemeenschappelijke liefde met mij betreffende de muziek van Thelonius Monk, op zijn voorgaande trio albums stond altijd een compositie van hem en op dit derde deel zijn er twee van Monk aanwezig, “Criss Cross” en “Played Twice”. De eerste is natuurlijk een van zijn bekendste composities en ook een van de meest “dwarse”, Dave geeft een overtuigende versie weer met het instant laten van de Monkiaanse aspecten maar ook met zijn eigen belangrijke inbreng. “Played Twice” is een veel minder bekend nummer van Monk, met drie uitvoeringen vastgelegd op de cd uitgave van het album Five by Monk by Five op Riverside. Ook hier slaagt Bass erin om een swingende eigen versie vast te leggen.

“Agenbite of inwit” is een compositie van Bass, hij stuitte op de uitdrukking tijdens het lezen van Ulysses van James Joyce, het betekent een sein voor het geweten, de rol van gitarist Finnerty is hier samen met de gloedvolle solo van Bass heel belangrijk. “Endless Waltz” en “Another Ending” zijn de andere bijdragen van Bass aan dit album.Andere hoogtepunten zijn “Israel” van trompettist Johnny Carisi, maar vooral bekend van “Birth of the Cool” door Miles Davis. Bass liet zich bij dit nummer vooral inspireren door de pianisten Bill Evans en Paul Bley, wat mij betreft een schot in de roos. Noemenswaard zijn ook de bolero “El Ciego” van Manzanero en vooral bekend door de uitvoering van Charlie Haden op diens prachtige album Nocturne. Bassist Kerry Kashiwagi speelt een hoofdrol in “If you could see me now” van Tadd Dameron. Annette Peacock behoort ook tot de favoriete componisten van Bass, zijn versie van “Blood” is het meest “vrije” nummer op deze cd. Gitarist Finnerty en Bass schitteren in het bekende “Libertango” van Astor Piazzolla. Kortom er valt genoeg te smullen op The Trio vol. 3 !

Jan van Leersum.