RALPH ALESSI QUARTET- IT’S ALWAYS NOW

Artiest info
 
facebook
Label : ECM
Distr. Outhere Distr. Benelux

De Amerikaan Ralph Alessi (1963) Is een trompettist/componist die zijn tijd doorbrengt in Brooklyn, New York en Zwitserland, hij komt uit een muzikale familie, zijn vader was klassiek trompettist en zijn moeder was zangeres bij de Metropolitan Opera Company, terwijl zijn oudere broer trombonist is bij de New York Philharmonic. Hij kreeg o.a. les van Charlie Haden en James Newton, vanaf 1991 is hij actief in de jazzscene van New York. Hij maakte inmiddels een tiental albums onder eigen naam, maar indrukwekkender is zijn lijst als sideman die de 50 albums inmiddels is gepasseerd, hij deed dat bij gerenommeerde freejazz muzikanten als Tom Raney, Don Byron, Marc Copland, Fred Hersch, Steve Coleman en Sam Rivers o.a. Hij is alweer geruime tijd werkzaam voor het iconische ECM label.

Op dit album speelt Alessi met Florian Weber op piano, Bänz Oester op contrabas en Gerry Hemingway op drums. Alle composities zijn van zijn hand behalve “Hypnagogic”, “Tumbleweed” en “It’s always now” die hij schreef samen met Florian Weber. Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat Ralph geen mainstream jazzmuzikant is, hij behoort duidelijk tot de meer avant-garde gerichte stroming zonder daarin al te extreem te zijn, de muziek die we horen op dit album zal dan ook menigeen goed bevallen.

De muziek varieert van uiterst sfeervolle klanken (“Old Baby”) tot meer experimentele uitingen zoals in “Hypnagogic”. Uit zijn omvangrijke lijst opnames als sideman blijkt dat hij ongelofelijk populair is in de kringen van de moderne c.q. freejazz muzikanten. “Migratory Party” is een fraai voorbeeld van de gestileerde klanken die veelal te horen zijn in het spel van Alessi. “It’s always now” met zijn spaarzame piano akkoorden en hoge, schrille trompetklanken is dan weer een typisch voorbeeld van free jazz. In “Diagonal Lady” vangt het aan met subtiel basspel waarna Alessi een reeks etherische klanken laat horen, afgewisseld met verfijnde piano loopjes van Weber, heel fraai. Het album blijft overigens heel goed in evenwicht tussen min of meer gemakkelijk in het oor liggende melodieën en muzikale ideeën in de richting van free jazz, alleszins een geslaagde symbiose. Vooraleer alle composities door te lopen, wil ik volstaan met de opmerking dat dit album al het opgebouwde vertrouwen bij het enigmatische label ECM, als wel bij de trouwe luisteraar helemaal waar maakt. Een fantastisch album met bijna alleen maar hoogtepunten. Gewoon luisteren en aanschaffen !

Jan van leersum.