DAVID DEACON – FOUR

Artiest info
Website
facebook
label: Slammin Media

 

“If you like Tom Waits and Leonard Cohen (riding on a motorcycle), Dylan definitely and, Van Morrison too, you'll definitely like David Deacon…”

David Deacon, een Canadees die in Guelph (een in het zuidwesten van de provincie Ontario gelegen stad) woont, kan omschreven worden als een aan Blues en Roots muziek verbonden slanke en robuuste kerel. Zijn stem -en ze is verdomd goed- klinkt afgeleefd en in zijn bluesy, oldskool rock-achtige ballades besteedt hij ruim de tijd om te graven in de psyche van iemand, die vele wegen heeft afgelegd en onderweg vele mensen heeft ontmoet. Als je van Tom Waits en Leonard Cohen (als die op een motorfiets reden) houdt, van Dylan zeker en ook van Van Morrison, zul je zeker van David Deacon houden.

Buiten dat hij in Ontario woont, moet je ook van Deacon weten, dat hij schilderde, succesvol met auto’s en moto’s heeft geracet, dat hij van poëzie en muziek houdt en dat hij niet altijd muzikant is geweest. Voor zijn muzikale ideeën werkt hij nauw samen met componist Andy Ryan, die gitaar speelt op al zijn nummers. Daarnaast is hij uiteraard beïnvloed door Canadese artiesten als Joni Mitchell tot Haydain Neale (Jack Soul). Neil Young en Robbie Robertson hebben ook zijn muzikale denken beïnvloed en Leonard Cohen zijn schrijven. In de jaren negentig, nam hij drie albums op.  

Na een periode in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, nam hij -méér dan 20 jaar na ‘Stranger In the Morning’, 1999- met ‘Four’ de draad als singer-songwriter weer op. Hij nam zijn nieuwe album met co-producer en Grammy-genomineerde jazz pianist Eddie Bullen op. De 10 originele nummers die hij opnam, bulken van de emoties. Van de onverschillige houding van de opener, “No Ever Mind”, tot de oprechte emoties van tracks als “Hard Time”,“Rising Up Again” en “Only In Her Dreams”, er is voor ieder wat wils. “Arc Of Life” omschrijft Deacon zelf als “een nederig filosofisch” nummer. Deze introspectieve gitaar ballade, gezongen op Deacon's kenmerkende ernstige toon, moedigt je aan om eerlijk en volwassen te gaan nadenken over je leven en alles uiteindelijk vreedzaam te accepteren: “Wat gedaan is, is wat we zijn…”. Over het rustige “California Has No Winter” hangt er door Deacon’s stem en de mooie achtergrondzang een warm en donker Cohen-gevoel. Het nummer is een eerbetoon aan de ogenschijnlijk magische onderliggende Amerikaanse cultuur, die leeftijd of dingen in verval kan afdoen als zaken van waarde. Met “Poetry”, “Simplify”, “Jane” en “Waving Free” is het verder voluit genieten van deze verborgen gebleven Canadese poëet.

“On 'Four' by David Deacon you can discover the beautiful poetry of a hidden (to be find) Canadian poet…” (ESC, Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

‘FOUR’: tracklist: 01. No Ever Mind – 02. Arc Of Life – 03. Rising Up Again – 04. California Has No Winter – 05. Poetry – 06. Only In Her Dreams – 07. Simplify – 08. Jane – 09. Hard Time – 10. Waving Free | Music/Lyrics: David Deacon & Andy Ryan, w/David Shaw (1) or as [noted] | Producer: David Deacon & Eddie Bullen (2,3,5,6,8-10) | Album Credits: David Deacon: vocs / Andy Ryan: guitar &…

Discography DAVID DEACON: Four [2023] | Stranger In the Morning [1999] | The Iron Clock [1996] | Over the Line [1994] | David Deacon and the World [1994] |