TOWNER GALAHER ORGAN TRIO - LIVE

Artiest info
 
facebook
Label : Rhythm Royale Record

Towner Galaher is een Amerikaanse drummer/componist, dit is zijn vierde album als leider. Ook zijn vorige album Uptown (2012) was een eerbetoon aan de Hammond B-3 orgelgroepen uit de jaren ’50 en ’60, maar daar waren sax en trompet aanwezig, hier gaat hij terug naar de kern, een trio bezetting met Hammond, gitaar (Marvin Horne) en drums. Een ander verschil met voorgaande albums is de keuze van de composities, waren die albums gevuld met eigen composities, hier zijn er 5 stukken van organist Lonnie Gasperini, een gekende naam in de wereld van Hammond B-3 spelers en de overige 7 zijn standards uit de orgeljazz.

Voordat ik verder ga met mijn verhaal moet ik bekennen dat dit soort muziek met diep knorrende B-3 ’s behoort tot een van mijn secret pleasures, dus kan mijn beoordeling een ietwat gekleurd zijn. Ik herinner mij nog goed ooit een concert te hebben bijgewoond met drie top jazz organisten, Jimmy McGriff, Richard “Groove” Holmes en Brother Jack McDuff , mijn echtgenote verliet al snel de zaal maar mijn amice Ton, ook een liefhebber en ikzelf hebben genoten van aanzwellende geluidsorgieën en het swingend geweld.

Jimmy Mc Griff wordt hier vereerd met twee titels “One for McGriff” en een alternate take, beiden van Gasperini, McDuff is ook vertegenwoordigd met “Hot Barbecue”, Jimmy Smith de bekendste jazz organist en ook onderdeel van de moderne jazz op Blue Note is natuurlijk ook aanwezig met ”Mellow Mood”. Een organist van deze tijd, Dr. Lonnie Smith is erbij met een versie van “Norleans”. Ook het fantastische funky “Alligator Boogaloo“ van Lou Donaldson met Lonnie Smith op Hammond is hier te horen in een perfecte trio versie. Èèn groot feest van herkenning voor de liefhebber met ook nog een geweldige versie van “I’m walking” van Dave Bartolomew en klassiekers als “Willow weep for me” van Ann Ronell en “Lover Man” van Jimmy Davis.

Ook de vijf originelen van Lonnie Gasperini zijn stuk voor stuk heerlijk in het oor liggende nummers die best kunnen wedijveren met de eerder genoemde klassiekers. Luister maar eens naar “Lonnie’s Funk” of “North Beach Blues”. Het hier vastgelegde optreden vond plaats tijdens de Covid lockdown in Daddy’s Jack in New London, Connecticut. Het was een privé evenement slechts toegankelijk voor een aantal familieleden, vrienden en personeel van het restaurant, maar de band gaat er tegenaan alsof ze voor een volle zaal staan, hulde !

Jan van Leersum.