APPLE & SETSER – APPLE & SETSER

Artiest info
Website
facebook
Label: Bell Buckle Records
Info: Hemifran

Pam Setser en Brad Apple zijn twee muzikanten uit Mountain View, de grootste stad in Stone County in de Amerikaanse staat Arkansas. Ze spelen samen al sinds vele jaren liedjes in de genres gospel, folk, country en bluegrass waarbij het kenmerkende ervan is dat ze die songs in een oud klinkende vertolking brengen. Pam Setser speelde sinds haar vijfde levensjaar gedurende meer dan 16 jaar mee in een familiegroepje ‘The Simmons Family Band’ waarmee ze ooit zelfs voor de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton mochten optreden toen die nog gouverneur was van Arkansas. Zij treedt momenteel ook op met haar eigen ‘Pam Setser Band’ en met de formaties ‘Leatherwoods’ en ‘Ozark Granny Chicks’.

Maar wij horen haar hier aan het werk op het met haar langjarige vriend Brad Apple opgenomen debuutalbum “Apple & Setser” waarop het sinds 2017 samen optredende duo tien nummers brengt in de hierboven vermelde muziekstijlen. Twee van die songs laten we u horen op de audiovideo’s bij dit verhaal: eerst krijgt u hun versie van de gospeltraditional “Hand Me Down My Walking Cane” en daarna volgt de door Pam Setser gecomponeerde pianosong “Too Far Gone”. Dit duo werd genomineerd voor de ‘Acoustic Act Of The Year’-Award van de ‘Arkansas Country Music Award 2023’ en waarom dat zo is kunt u horen op deze samen uitgebrachte plaat die we hier wat nader belichten.

Pam Setser zingt lead- en harmony vocals en ze speelt op haar favoriete instrument: de ‘mountain dulcimer’, een tokkel- en snaarinstrument met amper drie snaren en 20 frets dat zijn oorsprong vond in de Appalachen, het beroemde middelgebergte in het oosten van Noord-Amerika. Brad Apple zingt eveneens lead- en harmony vocals en hij bespeelt daarnaast de akoestische gitaar, de akoestische en elektrische basgitaar en de mandoline. Hij is ook de producer van dit eerste album van het duo. Voor deze plaatopname deden ook Sam Cobb op mandoline, Danny Crawford op piano, Tim Crouch op gitaar, viool, djembe en banjo en David Johnson op viool, altviool, clawhammer banjo en dobro hun duit in het zakje voor de bijpassende instrumentatie.

Met het nummer “Rake And The Rambling Blade” is er inmiddels alweer een nieuwe single uit deze plaat uitgebracht. Het is een traditional die door Brad Apple in een nieuw arrangement werd gestoken. Twee van de tien nummers op “Apple & Setser” zijn coverversies: de eerste is er één van de song “It Doesn’t Matter Anymore” die gecomponeerd werd door Paul Anka, in 1958 op single werd uitgebracht door Buddy Holly en in 1974 ook nog een coverversie opleverde voor Linda Ronstadt. De tweede gecoverde song is “I’ll Love Nobody But You”, een mooie bluegrassklassieker van het Amerikaanse broederduo ‘Jim & Jesse’ (McReynolds) die terug te vinden is op hun verzamelalbum “In The Tradition” uit 1987.

Andere door Brad Apple in een nieuw arrangement gestoken traditionals op deze plaat zijn de nog niet vermelde songs “When The Wagon Was New” en de gitaarinstrumental “When You And I Were Young, Maggie” waarmee een passend einde aan dit album wordt gebreid. Daarnaast levert Brad Apple nog eigen composities af met de nummers “Grandma Danced With The Arkansas Traveler” en “A Friend You’d Never Met” en brengt Pam Setser naast “Too Far Gone” met het geheel instrumentale nummer “Hayes Hoedown” ook nog een tweede song aan voor deze zeer geslaagde plaat.

(valsam)
“In an interesting mix of own compositions, re-arranged traditionals and two nicely selected cover versions of old hit songs, the Arkansas-based duo (Brad) Apple & (Pam) Setser have released an excellent folk-, bluegrass- and Americana-songs containing record with their self-titled debut album.“ – www.rootstime.be

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: APPLE & SETSER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.