RHYTHM & WESTERN VOLUME 9: YOU ARE MY SUNSHINE

Artiest info
Website
facebook
 

Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond ROCKSTAR Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “Killer-No-Filler”-ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten. Atomatic en Koko Mojo Records zijn zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork. De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is de Italiaans-Amerikaanse blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is daarnaast ook vinyl verzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent.

RHYTHM & WESTERN VOLUME 9: YOU ARE MY SUNSHINE

In de reeks Rhythm & Western verscheen al Volume 9 met de titel ‘You Are My Sunshine’. De reeks focust zich opnieuw op zwarte artiesten in het genre en dit lang voor dat artiesten als Charlie Pride en Linda Martell het in de late jaren sixties aanvaardbaar maakte voor zwarte artiesten om het genre te brengen, in een maatschappij waar de overgrote meerderheid blanken waren. Zwarte C&W artiesten waren de pioniers in het genre, maar waren tot dan een uitzondering en rariteit. De term country muziek stamt uit de jaren veertig en verving de vroegere term Hillbilly muziek. De term R&B die “Rare” music en “Sepia” verving stamt uit dezelfde periode. Voor blanken in het blues genre geldt zowat het zelfde verhaal.

Op Volume 9 zijn de meeste songs “Classic” R&W songs, die uitgegeven werden als R&B songs, omdat ze door niet blanken opgenomen cq. Gezongen werden. Begrijpe wie begrijpen kan. De meeste namen op deze nieuwe compilatie zijn onbekende namen. Wie kent er Piano Red en zijn “Hey Good Lookin’” of The Gingersnaps en hun “Bald Headed Papa”? Het eerste is een Hank Williams nummer uit 1951 van William Lee Perryman a.k.a. Dr. Feelgood. Hij was de jongere broer van Rufus Perryman, beter bekend als Speckled Red en backte vaak Blind Willie McTell. Het tweede nummer, een van een zanggroep uit Sheboygan Wisconsin. Judith, de dochter van John Meyer die meeschreef aan het nummer, maakte deel uit van de groep. “I Walked Away from the Wreck” is een nummer van Damita Jo en van Ursula Reed is “You Hurt My Pride”. Verdere zwarte vrouwelijke artiesten ontbreken hier. Misschien zeggen King Curtis en (zeker) Solomon Burke meer. Curtis brengt hier “Tennessee Waltz”, een nummer van Pee Wee King. Het werd in 1948 voor hetb eerst opgenomen door Cowboy Copas. Burke brengt “Just Out of Reach”. Dit countrynummer werd geschreven door Virgil "Pappy" Stewart en oorspronkelijk opgenomen door zijn band, The Stewart Family, in 1951. Het was een kleine countryhit voor Faron Young in 1952 en werd ook opgenomen door Patsy Cline en Percy Sledge en vele anderen. De meest succesvolle versie werd opgenomen door zanger Solomon Burke als zijn tweede single van Atlantic Records in 1961, en werd Burke's eerste hitsingle. The Original Gospel Harmonettes brengen wat leven in huis met “Everyday Will Be Sunday”. Fats Domino en Nat King Cole gooien hun gewicht in de schaal met “You Win Again” en “Your Cheatin’ Heart”. Het einde nadert rustig met Wade Flemons en zijn “Slow Motion”, gevolgd door The Black Hillbillies die na “Kunjine Baby” de deur sluiten.   

(RHYTHM & WESTERN VOL.9) ‘YOU ARE MY SUNSHINE’ is een compilatiealbum met 28 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, die staan voor typische soms stevige, rauwe r&b. Het album archiveert een deel van de muziekgeschiedenis die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…” (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans