LEROY KIRKLAND – THRILL-LA-DILL

Artiest info
Website
facebook
 

Het retromuziek uitbrengende platenlabel ‘Koko-Mojo Records’ heeft al een tijdje een speciale reeks lopen onder de noemer ‘Songwriter Series’. We hadden hier nog maar pas in deze serie de release van het album rond nummers die geschreven werden door de zwarte Amerikaanse singer-songwriter Lincoln Chase en nu is er alweer een andere zwarte componist die een muzikaal eerbetoon krijgt van samensteller Dee Jay Mark Armstrong via zo’n compilatiealbum van door hem geschreven liedjes.

28 uptempo gebrachte R&B- en rock’n’roll-liedjes die door Leroy Kirkland uit Columbia, South Carolina in de periode van 1952 tot 1962 gecomponeerd werden zijn als een postuum eerbetoon op deze verzamelaar “Thrill-A-Dill” samengebracht. Leroy Kirkland werd op 10 februari 1904 geboren in Columbia en hij stierf 82 jaar later in New York City op 6 april 1988. Hij was een arrangeur, orkestleider, jazzgitarist, sessiemuzikant en songschrijver van nummers voor big band jazz, R&B, soul en rock’n’roll. Zijn bekendste compositie was het nummer “Cloudburst” dat opgenomen werd door o.a. ‘The Pointer Sisters’ en Count Basie.

Leroy Kirkland werkte voornamelijk achter de schermen bij de opname van hits voor bekende artiesten zoals Etta James, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Brook Benton, ‘The Supremes’ en ‘The Righteous Brothers’. Op dit compilatiealbum vinden we door hem geschreven nummers terug die gezongen worden door o.a. Dinah Washington, Jay Hawkins, Brook Benton en ‘The Five Keys’. Voor de twee audiovideo’s bij deze recensie kozen we uit het brede aanbod voor de nummers “Whole Heap Of Love” van Clyde McPhatter en “Lovin’ Time” van Ruth McFadden, beiden opnames uit 1961.

Het blijft voor ons een waar genoegen om door middel van deze schitterende verzamelalbums van ‘Koko-Mojo Records’ kennis te kunnen maken met de anonieme songschrijvers die zorgden voor de muziek die de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw hebben beheerst. We kijken dan ook nu al uit naar de volgende verrassingen die ons te wachten staan in deze prachtige reeks.

(valsam)