THE BAND OF HEATHENS – SIMPLE THINGS

Artiest info
Website
facebook
Label: BOH Records

 

Het muzikale El Dorado van Austin, Texas is de habitat van de Amerikaanse rock’n’rollgroep ‘The Band Of Heathens’, in 2005 opgericht door Colin Brooks die de groep in 2011 verliet, samen met zangers-gitaristen Ed Jurdi en Gordy Quist. Hun allereerste album “Live From Momo’s” leverde de groep de titel op van ‘Beste Nieuwe Groep van 2007’ op de ‘Austin Music Awards’.

Intussen is ‘The Band Of Heathens’ al toegekomen aan hun negende studioalbum dat “Simple Things” als titel kreeg. De groep bestaat momenteel uit Ed Jurdi, Gordy Quist, toetsenist Trevor Nealon, bassist Jesse Wilson en drummer Richard Millsap. Deze nieuwe plaat bestaat uit tien nummers die allemaal door het duo Jurdi/Quist tijdens de twee jaar durende corona-lockdownperiode werden geschreven.

Voor de schitterende openingstrack en single “Don’t Let The Darkness” dat u op de eerste video in een live-uitvoering kunt beluisteren zingen Teresa James en Amber Woodhouse knappe backing vocals. Op de plaat wordt dat nummer opgevolgd door de song “Heartless Year” die hier ook live te beluisteren is op de tweede video. ‘The Band Of Heathens’ heeft in Amerika een uitstekende reputatie als live-band. Ze hebben in hun bijna twintigjarige bestaan dan ook al vier live-albums uitgebracht. De laatste studioplaat “Stranger” van deze groep dateert van 2020 en werd net als de meeste andere platen uitgebracht op hun eigen ‘BOH Records’-label waardoor ze hun eigen carrière volledig onder controle kunnen houden en de toekomstige richting geheel zelfstandig kunnen bepalen.

Mooie rootsrock- en ‘Southern Rock’-songs kleuren dit nieuwe album “Simple Things” dat zo vernoemd werd naar een door strijkers gedomineerde ballad uit de tiendelige tracklijst. Het Americana- en rockgenre werd aan het begin van deze eeuw het typische handelsmerk van ‘The Band Of Heathens’. Deze groep telt ondertussen heel wat fans onder hun collega-muzikanten. Zo vertelde de Amerikaanse singer-songwriter Ted Russell Kamp ons onlangs in een interview nog dat hij helemaal weg was van de sound van deze formatie uit Austin, Texas.

Nog even verder informeren over de nummers op “Simple Things”: “I Got The Time” is een uptempo gitaarrocksong die doet denken aan werk van ‘The Rolling Stones’, “The Good Doctor” een over de lockdown handelende countryrocksong, terwijl ‘Southern Rock’-track en liefdesliedje “Damaged Goods”, het door knap piano- en orgelspel geïnstrumenteerde rocknummer “Stormy Weather” en de albumafsluiter “All That Remains” de gekende ‘vintage’-sound van ‘The Band Of Heathens’ illustreren.

De albumtiteltrack “Simple Things” is een ballad waarin de band ons eraan herinnert dat we beter niet gefocust moeten zijn op de materiële zaken in het leven maar meer moeten leren genieten van de eenvoudige dingen in ons bestaan zoals de liefde en de schoonheid van onze omgeving. “Long Lost Son” is dan weer een countryballad waarin verteld wordt over iemand met een afkomst als zoon van de ‘Brazos River Valley’ en ook het nummer “Single In The Same Summer” wordt als een zoetgevooisde ballad aangeboden. Leuke plaat, dit tien qua stijl en présence sterk variërerende liedjes tellende album “Simple Things” van ‘The Band Of Heathens’.

(valsam)

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: THE BAND OF HEATHENS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.