ALL KNOWING McGILL – CONFLICTS (EP) / JUDGE AND JURY (EP) / BROKEN DOWN DREAMS

Artiest info
Website
facebook
 

 

Het verhaal over de Amerikaanse groep ‘All Knowing McGill’ begint enkele decennia geleden met de geboorte van Craig Beougher in het door grote tarwevelden gedomineerde plaatsje Downs in Osborne County in de staat Kansas. Hij beleefde daar ook zijn jeugdjaren als één van de amper 800 inwoners maar hij verhuisde in 2015 met zijn familie mee naar Lincoln, de 300.000 inwoners tellende hoofdstad van de Amerikaanse staat Nebraska.

Craig Beougher leerde op een gitaar spelen toen hij amper 14 jaar oud was, maar toen hij in Lincoln was gearriveerd ontmoette hij er al gauw andere muzikanten en sloot hij zich aan bij enkele groepjes die zijn zelfgecomponeerde liedjes begonnen te spelen. In 2019 bracht hij een eerste plaatje op de markt in de vorm van de vier liedjes tellende EP “Conflicts” met als eerste song het uptemponummer “Arrows” dat u hier op de eerste video in een live-uitvoering kunt beluisteren. De andere drie songs “Off My Mind”, “Battle Of Colorado Springs” en “Demons” zijn ballads die toen al lieten vermoeden dat ‘All Knowing McGill’ met toen nog alleen Craig Beougher solo het potentieel bezat om een blijver te worden in de muziekwereld.

In diezelfde periode ontmoette hij Will McGuire die zich bij ‘All Knowing McGill’ aansloot als leadgitarist en toen de groep zich aan de opname van een volgende plaat begaf werden Chris Bowling als bassist en Nick Johnson als drummer ook nog aan de band toegevoegd. Een zes liedjes tellende EP “Judge And Jury” werd uitgebracht in 2021 met als eerste song de countryballad “Face With No Name” die we hier ook aan deze recensie in een live gespeelde uitvoering hebben toegevoegd in de tweede video. Andere nummers uit deze EP die ons konden bekoren zijn “18 To Life”, het stevig rockende “Royalty” en het op een knappe gitaarriff gebrachte “Bad Ideas”.

Dit jaar bracht ‘All Knowing McGill’ dan hun allereerste full-cd uit onder de titel “Broken Down Dreams” met daarop elf nieuwe nummers. Er is voor de opname van dit album ook nog een vijfde bandlid bijgekomen met de op fiddle en piano spelende Emma Nelson. Ook uit deze nieuwe plaat hebben we één track geselecteerd om op de derde video geplaatst te worden. In dat filmpje brengt de groep eveneens live een uitstekende versie van het nummer “Father, Son & Holy Ghost”.

De plaat begint zeer rustig met de sober geïnstrumenteerde ballad “Amphetamine” waarin de stem van Craig Beougher ons doet denken aan die van de Amerikaanse singer-songwriter Israel Nash (Gripka), een gelijkenis die ons ook later nog wel een paar keer opvalt. De viool van Emma Nelson krijgt duidelijk een vooraanstaande rol in de begeleiding bij enkele nieuwe songs op dit album, dat blijkt o.a. uit de nummers “These Days”, de albumtiteltrack “Broken Down Dreams”, “Let Go” en de intimistische erg mooi gezongen tracks “Arrow” en “Mindless Pondering” wat verderop deze plaat.

Ook de twangende gitaar van Will McGuire krijgt een paar keer de gelegenheid om een instrumentaal intermezzo toe te voegen in o.a. de songs “Amphetamine”, “Father, Son & Holy Ghost””, Let Go” en de vrolijk klinkende countryrocker “Cherokee Rose”. Heel wat steviger gaat het er dan weer aan toe in enkele gitaarrocksongs met als voorbeelden “The Natural”, “Good Die Young” en de toepasselijk getitelde albumafsluiter “Final Bell”. Het kwalitatief hoogstaande eerste volwaardige album “Broken Down Dreams” is een belangrijke stap voor ‘All Knowing McGill’ in de richting van een zeer gewettigd permanent verblijf in de wereld van de betere Americana-muziek.

(valsam)

 

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: ALL KNOWING McGILL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.