CHIP TAYLOR – THE CRADLE OF ALL LIVING THINGS

Artiest info
Website
facebook
Label: Train Wreck Records / CRS

De hele carrière van de Amerikaanse singer-songwriter Chip Taylor uit New York City hier vertellen zou een ellenlange recensie opleveren. Deze als James Wesley Voight geboren muzikant heeft op 21 maart van dit jaar zijn 83e verjaardag mogen vieren. Hij is de broer van acteur Jon Voight en de oom van zowel actrice Angelina Jolie als acteur James Haven.

Chip Taylor zal de eeuwige muziekgeschiedenis ingaan als de componist van de klassieker “Angel Of The Morning” die in 1967 voor het eerst werd uitgebracht door Evie Sands en later een grote hit is geworden in de versies van P.P. Arnold, ‘Guys And Dolls’, Olivia Newton-John en Juice Newton. Maar zijn allergrootste hit was toch “Wild Thing”, de wereldhit uit 1966 van de Engelse rockgroep ‘The Troggs’ die later ook live gebracht werd door Jimi Hendrix.

In het tweede hoofdstuk van zijn carrière dat gestart werd in 1993 vergaarde hij vooral bekendheid als componist van songs voor andere artiesten en als mentor voor nieuw aanstormend muzikaal talent zoals de Amerikaanse zangeressen en violisten Carrie Rodriguez en Kendel Carson. Ook zijn samenwerkingen met de Amerikaanse gitarist en producer John Platania, bekend van zijn werk met o.a. Van Morrison, en met de Noorse singer-songwriter Paal Flaata, de leadzanger van de groep ‘Midnight Choir’ zijn vrij gekend. Een tournee doorheen Scandinavië van enkele jaren geleden bracht Chip Taylor via Paal Flaata in contact met de Noorse multi-instrumentalist en producer Goran Grini uit Skien.

Samen hebben ze in de voorbije jaren meerdere albums opgenomen zoals ook nu weer het geval is met de dubbel-cd “The Cradle Of All Living Things” die in hun beider ‘home studios’ werd opgenomen. Op de twee zilveren schijfjes van zijn 30+-ste album werden in totaal 28 nieuwe liedjes opgenomen, allemaal nummers die door de onuitputtelijke singer-songwriter Chip Taylor werden gecomponeerd en op zijn eigen ‘Train Wreck Records’-label werden uitgebracht.

Goran Grini speelde als multi-instrumentalist op een hele serie instrumenten mee en het resterende werk werd ingespeeld door John Platania op elektrische gitaar, nylon gitaar en dobro en Magnus Olsson zorgde voor het drumwerk en de percussie. Tony Mercadante speelde op basgitaar bij de song “Sofia” en de Noorse zangeres Hege Brynildsen zong mee bij de titeltrack “The Cradle Of All Living Things” en op het nummer “True Love”, de twee songs die we hier op de eerste en de tweede audiovideo meegeven. De derde video laat u kennismaken met de song “Closing Time” waarmee Chip Taylor de eerste cd prachtig afsluit.

In de liedjes op dit dubbelalbum zingt hij deel autobiografische verhalen met songteksten die meestal over de liefde gaan maar ook spijt, medelijden, goede raad, protest, sociale commentaren en de vergankelijkheid van het leven komen in één of andere song ergens wel aan bod. Ondanks de voor hem minder representatieve ruimere orkestratie blijft deze plaat toch lo-fi en vaak heel akoestisch klinken, vintage Chip Taylor dus en met stuk voor stuk kwalitatief hoogstaande topliedjes.

Chip Taylor was van plan om dit jaar naar Europa af te zakken voor een uitgebreide tournee maar er werd onlangs keelkanker bij hem vastgesteld waarvoor hij meerdere behandelingen moest ondergaan. We hopen samen met vele anderen dat hij in de volgende maanden toch nog in Europa zal kunnen komen optreden want hij is een ware levende legende als singer-songwriter in de wereld van de verhalende country-, folk- en Americana-muziek.

(valsam)