JUSTINE BLUE – TRUE

Artiest info
Website
facebook
 

‘Heb vertrouwen in jezelf en in je eigen kunnen’ is de centrale boodschap die de Franse zangeres Justine Gerland aka ‘Justine Blue’ aan de luisteraars wil brengen op haar album “True”. Zij heeft in de voorbije jaren al een EP uitgebracht met zes liedjes en ook nog vier singles maar “True” is haar eerste volwaardige album waarop ze dertien songs brengt waarvan er 11 nog niet eerder te horen waren. De twee andere nummers zijn coverversies van de gospeltraditional “Willie & The Hand Jive” die in 1958 werd gecomponeerd en gezongen door Johnny Otis en van het schitterende “Yellow Moon”, een vaker gecoverd liedje van ‘The Neville Brothers’ uit hun gelijknamige album van 1989 en hier te beluisteren op de eerste video bij deze recensie.

Justine Blue zingt jazz-, soul- en blues-liedjes op deze plaat. Zo is de op de tweede video te horen albumtiteltrack “True” een song die in deze drie categorieën zou kunnen thuishoren. Zij legt heel veel van haarzelf in de nummers op dit album en grasduint daarbij regelmatig in haar persoonlijke leven voor de inspiratie bij de liedjes. Zij schreef alle teksten van de elf eigen nummers en de muziek van negen van die songs. De muziek bij drie andere liedjes werd gecomponeerd door gitarist Enzo Taguet die bij de opname van de plaat meespeelde in de studio naast bassist Romain Delorme, toetsenist Toussaint Guerre, de blazers Corentin Lehembre op trompet en Sami Khalfoune op trombone en drummers Pedro Coudsi en Curtis Ella Foua.

De stem van Justine Blue is de ene keer soulvol en krachtig en de andere keer ingetogen, jazzy en lief. Ze kleurt enkele liedjes tot potentiële hits waarbij we dan voornamelijk denken aan de sfeervolle soulballads “Talk About It” en “Fallin’”, het ritmische “Gold In Our Hands” en het funky liedje “No Filter”. Als ze echt dieper in het jazzgenre duikt zoals bij de nummers “What Am I To Do” en “It Makes Me Feel Alright” vinden wij haar niet zo sterk uit de hoek komen. Geef ons dan maar de soul- en R&B-nummers “Rock Me Baby”, “Bye Bye Big Bad Blues” en “I Thought I Was Alone” of de twee gecoverde liedjes waarbij ze een heel andere interpretatie en muziekstijl incorporeert in haar bewerkingen.

(valsam)