PAUL NOURIGAT – COMPLEX TRUTHS

Artiest info
Website
facebook
 

In het noordwesten van de Verenigde Staten ligt de grootstad Portland in de staat Oregon, vlak nabij de samenvloeiing van de rivieren de ‘Willamette’ en de ‘Columbia River’. Het is de thuishaven van singer-songwriter Paul Nourigat die er één van de 650.000 inwoners is. Hij stond tijdens zijn gehele professionele loopbaan in het onderwijs waar hij al eens op een trompet pleegde te spelen voor zijn leerlingen. Het was pas op 58-jarige leeftijd dat zijn vrouw hem intekende voor het volgen van ukelele-lessen hetgeen twee jaartjes later ook heeft geleid tot de aanschaf van een gitaar waarmee hij zijn eigen liedjes begon te componeren.

Net voor het begin van de lange lockdownperiode veroorzaakt door de ‘Covid-19’-crisis had hij al een songboek van 125 eigenhandig geschreven nummers verzameld. Inmiddels werden er 28 van deze liedjes op plaat opgenomen, in feite op twee albums en een EP-tje. Zijn meest recente studioalbum is “Complex Truth” met tien nieuwe songs die vertellen over zijn gevarieerde levenservaringen op muziek die onder de noemers rock, country, folk en blues kan worden gecatalogeerd. Het is de al vrij snel volgende opvolger van zijn plaat “Slightly Serious” die in mei 2022 op de markt is verschenen.

Het zal inmiddels al wel duidelijk zijn uit het voorgaande dat Paul Nourigat geen internationale muzikale carrière meer ambieert, maar hij wil wel nog zijn composities wereldkundig maken via de platen die hij opneemt en uitbrengt. In zijn zestig levensjaren had hij meer dan voldoende inspiratie gevonden in de dingen die hem in Amerika zijn overkomen. De rockende albumtiteltrack “Complex Truths” opent deze plaat en krijgt een wat rustiger vervolg in de ballad “Same Old Replay” waarin de warme zangstem van Paul Nourigat imponeert, net als bij het door mooi vioolspel geïntroduceerde liedje “Looking Past Today” en de wat later volgende pianoballad “Big River”.

Het op de eerste video te beluisteren nummer “Natural Stupidity” werd als eerste single uit dit album getrokken. Nog meer gitaarrock krijgen we in de songs “These Old People” en in de bluesy track “Bad Cannot Be Good”. In de hier toegevoegde audiovideo van het verhalende liedje “Have I Earned It” horen we de fluweelzachte stem van Paul Nourigat opnieuw excelleren en ook in het daaropvolgende “Just A Kindness” komen we in ons favoriete nummer op deze plaat opnieuw behoorlijk onder de indruk van zijn vocale capaciteiten. Het album “Complex Truth” van deze zestiger uit Portland is zeer genietbaar en lichtjes verslavend na enkele draaibeurten in onze stereoinstallatie. Tot slot willen we ook nog even vermelden dat de songs en zangstijl van Paul Nourigat ons doen denken aan het werk van singer-songwriter Kevin Morby uit Los Angeles, één van onze favoriete artiesten van deze eeuw.

(valsam)