THE WYNNTOWN MARSHALS – BIG IDEAS

Artiest info
Website
facebook
Label: Wynntown Recordings

In 2008 verscheen de eerste muziek van de formatie ‘The Wynntown Marshals’ op hun naar de band vernoemde EP. Het was de voorganger van hun officiëel debuutplaat “Westerner” die in 2010 op de markt kwam en toen op onze ‘Rootstime’-website door ons opperhoofd Freddy werd uitgeroepen tot ‘the best alt.country album from Europe ever’. Het leverde de vijf kerels uit Edinburgh, Schotland meerdere optredens op in diverse landen op het Europese continent als voorprogramma voor Americana-artiesten zoals Chuck Prophet, Richmond Fontaine en ‘Jason & The Scorchers’.

Vanzelfsprekend schreef Freddy daarna dan ook lovende recensies over alle volgende albums van de in 2007 opgerichte ‘The Wynntown Marshals’: “The Long Haul” uit 2013, “The End Of The Golden Age” uit 2015 en de retrospectieve compilatieplaat “After All These Years” die 10 jaar na hun start in 2017 werd uitgebracht. Het was de coronacrisis die verantwoordelijk was voor de vertraging van de release van hun nieuwe vierde studioplaat die deze met o.a. ‘The Jayhawks’, ‘Wilco’ en ‘Drive-By Truckers’ vergeleken groep eigenlijk al in 2020 had willen uitbrengen.

Het is echter nu pas dat de wereld kennis zal kunnen maken met het nieuwste album “Big Ideas” van ‘The Wynntown Marshals’. De huidige bandleden zijn leadzanger-gitarist en enige songschrijver Keith Benzie, bassist David McKee, drummer Brendan O’Brien, pianist-organist Ali Petrie en elektrisch en akoestisch gitarist Iain Sloan die ook nog op pedal steelgitaar speelt. We willen deze release hier dan ook vieren door u drie songs uit deze uitstekende plaat op de video’s aan te bieden: eerst is er de officiële video van de zachtjes rockende single “Learn To Lose” (die song had ook van Tom Petty kunnen zijn) en de twee andere video’s zijn audiotracks van de albumtitelsong “Big Ideas” en van de schitterende countryballad “Tourist In My Hometown” die bij mij herinneringen oproept aan de songs van de rootsrockformatie ‘The Iguanas’ uit New Orleans.

‘The Wynntown Marshals’ staan erom bekend dat ze vaak volledige verhalen vertellen in één van hun songs. Hier gebeurt dat o.a. in de openingstrack “New Millennium” en in de ballads “The Pocket”, “The Missing Me” (deze kon met z’n ‘Wicked Game’-sound ook van Chris Isaak komen) en “Treat Me Right”. Ook het door albumproducer Andrew Taylor erg mooi op mondharmonica ingeleide nummer “Disappointment” en de akoestische afsluiter “Full Moon, Fallow Heart” zorgen voor een goed en tevreden gevoel bij de luisteraar die van begin tot einde kan genieten van de tien knap gezongen songs op het album “Big Ideas” van deze ‘Wynntown Marshals”. Topplaat van deze Schotten, alweer!

(valsam)