IGOR LUMPERT INNERTEXTURES - I AM THE SPIRIT OF THE EARTH

Artiest info
Website
facebook
Label : Clean Feed

Saxofonist Igor Lumpert , geboren in 1975 in Nova Mesto in het toenmalige Joegoslavië, nu is dat Slovenië, hij woont en werkt inmiddels in New York. Hij speelt in het Aljosa Quartet, Igor Lumpert Innertextures en het Igor Lumpert Trio. Hij speelde met veel grote namen uit de jazz zoals John Abercrombie, Reggie Werkman, Robert Glasper, Jocob Bro en Sonny Simmons e.v.a.

De Innertextures bestaan uit Igor Lumpert op tenorsax, Greg Ward op altsax, Caleb Curtis op altsax, John Ellis op basklarinet, Peter Evans op trompet, Jeff Miles op el. gitaar, Chris Tordini op contrabas en Kenny Grohowski op drums. Curtis, Ellis en Miles zijn niet op alle nummers te horen. Het album is opgenomen in de Samurai Hotel Recording Studio in New York, alle composities zijn van Igor Lumpert behalve “Capljinski Tatari”, dat is een Bosnisch volksmuziekstuk.

Dit is zijn vijfde album, waaronder een live album, Igor en zijn Innertextures spelen moderne jazz die schuurt tegen de avantgarde jazz die zeker in het spel van Lumpert doet denken aan het brede spectrum aan klanken van David Murray. Dat is een van mijn jazzhelden waarmee mijn kast flink gevuld is, dus dat zou zeker kunnen bijdragen aan mijn positieve beoordeling van Igor’s muziek, maar alle gekheid op een stokje, dit is een prima album met een geheel eigen benadering van Lumpert en zijn Innertextures.
Het album begint met “Roots” een toepasselijke titel voor dit e-zine, behalve Caleb Curtis is iedereen te horen hetgeen garant staat voor een grote diversiteit in de klankkleuren. Ook in “Slovenian Fight Song” is er sprake van een grote bezetting maar het geluidsbeeld is veel rustiger met fraai spel van Igor die er flink op los gaat in de trant van de eerder genoemde Murray. In “Looking for your own sky” wordt er bijna plechtstatig een thema opgebouwd met veel vrijheid voor de verschillende solisten.

Het volkslied “Caplijinski Tatari” is afwijkend zowel door de lieflijke klanken Van Igor als ook het feit dat hij alleen solo te horen is, heel fraai. Ook het fraaie “Zoo Fog” springt eruit door het geslaagde samenspel van tenorsax en basklarinet, om door een ringetje te halen, een van de hoogtepunten op dit uitermate geslaagde album is “Rimbaud” waarschijnlijk vernoemd naar de Franse dichter (1854 – 1891), een voorloper van o.a. het surrealisme en dat is goed te horen in dit nummer dat helemaal past in de zogenaamde Free jazz, niet iets voor een ieder maar ik lust dit graag. In het afsluitende “East Block Party” komen we in meer gestructureerd vaarwater met geweldig solowerk van Igor en Peter Evans ! Alweer een geslaagde ontdekking deze Igor Lumpert met zijn Innertextures, boeiende muziek van een hoog niveau !

Jan van Leersum.